Bageribödeln Löfven

Ett östgötskt bageri har blivit riksnyheter.

Ett östgötskt bageri har blivit riksnyheter.

Foto: Peter Jigerström

Ledare2015-04-01 15:24
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Statsminister Stefan Löfven är för närvarande på sin 25:e utlandsresa sedan tillträdet i slutet av 2014. Under ett anförande i New York den 30/3 talade Löfven på en session med FN:s ekonomiska och sociala råd. Statsministern anförde bland annat att det krävs ett gemensamt ansvar för att se till att alla människor har rätt att vara med i facket och rätt att strejka.

På vissa punkter har statsministern en poäng. Friheten att välja är fantastisk. Föreningsfrihet enligt lag är en dessutom ynnest - som långt ifrån alla världens länder åtnjuter. Systemet förutsätter dock att alla människor också har rätten att avstå sådant som facklig anslutning och att fredas från orimliga bestraffningar om man exempelvis skulle välja att stå utanför den lokala fackföreningen, men så är det inte alltid.

Långt från New York, närmare bestämt i Linköping, ligger Ingeborgs bageri. Sedan en tid tillbaka har det utsatts för en facklig häxjakt. Bageriet är satt i blockad eftersom dess enda anställda inte har kollektivavtalsenlig lön. Blir det inte 17 kronor mer i timmen ska verksamheten motas bort. De övriga två som arbetar där är bageriets ägare och de oroar sig för bageriets framtid.

Efter all uppmärksamhet i media har många engagerat sig i bageriets öde och kön till bageriet har ringlat lång, sannolikt eftersom många vill visa bageriets ägare den sympati som facket vägrar dem.

Det är glädjande, men fallet är inte helt okomplicerat. Summan som saknas i lön är inte oansenlig, men ägarna har enligt egen utsago inte råd att betala ut högre lön och spekulerar i konkurs om lönekostnaderna höjs och de tvinga skriva på kollektivavtal just nu (Corren 23/3). Och precis som med facklig anslutning står det den anställda fritt att välja att inte arbeta på bageriet och istället söka sig till ett företag som tillämpar kollektivavtal.

Problemet är att småföretagare som arbetar hårt för att få de ekonomiska förutsättningarna att gå ihop, kommer i kläm.

För fackförbunden förefaller saken vara en principfråga. Med enorma resurser och en världssyn som är svartvit drar man sig inte för att hänsynslöst straffa dem som driver små verksamheter och skapar arbetstillfällen. För Ingeborgs bageri handlar det inte bara om ekonomi och principer, utan snarare om liv eller död.

Det är inte rimligt att tvinga livet ur en liten verksamhet med krav på åtgärder som för tillfället inte är möjliga. Villkoren för de som anställer bör vara konstruerade på att sådant sätt att nystartade småföretag inte ska straffas. Om något borde de uppmuntras. Annars blir sannolikt resultatet att det inte finns några små verksamheter på mindre orter och då finns det inga kollektivavtal eller anställningar för facken att ta hänsyn till.

Verksamheter som Ingeborgs bageri är vad som gör att Sverige går runt. Det är kanske dags att Löfven ser till verksamheternas villkor i Sverige, istället för att åka runt i världen och missionera för fler stålkäppar i hjulet för småföretagare.

Läs mer om