Ge Tjust chansen att växa

Urbanisering. London – en av Tjustbygdens främsta konkurrenter.

Urbanisering. London – en av Tjustbygdens främsta konkurrenter.

Foto: Tim Ireland

Ledare2015-05-29 12:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Västervik har förlorat en tredjedel av sin unga befolkning på tio år. Men att unga söker sig bort från hemkommunen till de större städerna är inte unikt för Västervik. Många kommuner på landsbygden brottas med urbaniseringens följder, inte bara i Sverige.

På den norska landsbygden står 30 000 gårdar tomma. I Tyskland minskar byarnas befolkningsantal medan större städer och universitetsstäder får fler invånare. London beräknas nå tio miljoner invånare till år 2030 och springer i befolkningsökning kraftigt ifrån resten av England och Wales.

Trenden att flytta till storstäder är kort sagt internationell. När rörligheten över nationsgränser blir enklare attraherar inte enbart svenska städer unga som vill lämna hemkommunen. London och Berlin blir lika självklara nya bostadsorter som Stockholm och Göteborg.

Västervik konkurrerar således med London och med tanke på allt vad världsmetropolerna kan erbjuda, i kombination med att det blir svårare att leva på landsbygden, kan läget ibland tyckas hopplöst.

Men en tid om året myllrar det av människor på landsbygden. Verksamheter öppnar upp när sommaren inbjuder till det ljuva livet på landet. Det är något som lockar människor från hela världen till den svenska naturen. Det finns värden på landsbygden som kan konkurrera med stadslivet. Att intresset för mat och jakt ökar talar också för att värden som finns på landsbygden har framtiden för sig – livsstilsmagasin om lantliv fyller tidningshyllorna.

Men det finns mer som talar för landsbygden. Begreppet närhet har ändrats när den digitala tekniken utvecklats. En företag i Gamleby kan ta emot material från andra sidan jorden på bara ett par sekunder och nätets många möjligheter har gjort det tidigare så sömniga Morgongåva i Uppland till ett nav för e-handel.

För framgångsrikt företagande på landsbygden krävs infrastruktur i form av väl utbyggda bredband och vägar. Samtidigt ska man inte vara för negativt inställd till avstånden. Det är trots allt möjligt att med tåg och flyg ta sig till Tjust från hela Europa på under ett dygn. Här finns dessutom bostäder till, jämfört med städerna, låga priser.

Konkurrensen om de som söker livet på landet är inte enbart nationell. Precis som att svenska ungdomar flyttar till storstäder utomlands kan den svenska landsbygden attrahera utlänningar som söker lantlivet. Den svenska landsbygden med sin natur, sitt prisläge och kommunikationer har fördelar som bör utnyttjas.

Regeringen agerar dock inte efter det. Högre skatter överlag, speciellt på drivmedel, gör det svårare att leva på den svenska landsbygden. Under lång tid har Sverige plågats av snårig byråkrati. Att bygga ett hus eller att starta verksamheter är dyra och tidskrävande processer, se bara på Slottsholmen. Byråkratin gör att det blir ganska krångligt att flytta från Holland till Sverige för att starta ett livsmedelsföretag eller att bygga en serverhall, även om viljan skulle finnas.

Höga skatter och snåriga regelverk gör att Sverige blir utslaget i den globala konkurrensen om de som söker livet på landet – trots att vi har alla övriga förutsättningar för att lyckas i den globala konkurrensen om människorna som drömmer om det drömlika livet på landet.

Edvard Hollertz är en av årets deltagare i Svenska nyhetsbyråns skribentskola. Till vardags läser han till agronom i Uppsala, men ursprungligen kommer han ifrån Valdemarsvik. Edvard kommer, som en del av sin utbildning, att skriva några ledare i VT under sommaren.

Läs mer om