Sverige måste dra sitt stå till stacken för att bekämpa våldtäktsmännen och mördarna i den så kallade Islamiska staten, IS. Det är självklart att vi ska ställa upp med militära resurser mot IS när Frankrike och nu även USA ber om vår hjälp.
Vi kan inte gömma oss bakom vårt förhållandevis stora flyktingmottagande och låta andra länder stå för det krig som är nödvändigt för att utplåna IS. Ett ökat svensk deltagande kommer att föra med sig ett ökat terrorhot mot Sverige. Terrorhotet är dock inget vi kan ge efter för.
Varje dag begår IS obeskrivliga våldsdåd mot alla som inte delar deras perverterade teologi. Att utplåna terrorsekten är ett ansvar för hela världen. Därför behövs en bred koalition av länder som kan bekämpa IS även på marken. De USA-ledda bombningarna har förvisso tillfogat IS kännbara förluster men flygräder är inte tillräckligt för att besegra den stora terrororganisationen.
Efter terrorattacken den 13 november i Paris lovade Frankrikes president Francois Hollande att IS skulle utplånas. Han sade också att Frankrike är i krig med IS och att han begärt hjälp av de andra EU-länderna i enlighet med solidaritetsförklaringen i EU:s Lissabonfördrag, som stadgar en plikt att bistå ett attackerat medlemsland.
Fransmännen har begärt stöd av Sverige, bland annat med JAS-plan för spaning, vilket vi naturligtvis ska ställa upp med i enlighet med fördraget.
USA har också sökt svenskt stöd mot IS. I ett brev till försvarsminister Peter Hultqvist (S) från hans amerikanske motsvarighet Ashton Carter ber USA om militär assistans. Även om brevets innehåll inte är helt känt med hänsyn till utrikes- och försvarssekretessen kan man gissa innehållet med ledning av ett motsvarande brev till den norske försvarsministern. Norge ombeds ställa upp med bland annat stridsflyg och specialförband.
Sverige ska självklart hörsamma en sådan begäran. Enligt en opinionsundersökning som Aftonbladet/Inizio gjort så finns det ett stöd bland svenskarna för ett deltagande i kriget mot IS. Sex av tio tillfrågade stöder en svensk insats, vilket ska jämföras med de 19 procent som är helt emot.
Inbördeskriget i Syrien har rasat i fyra år utan att någonting annat än förödelse uppnåtts. Under tiden har världen mer eller mindre tittat på samtidigt som de regionala stormakterna Iran, Saudiarabien och Turkiet bevakat sina intressen i förhållande till varandra, tillsammans med USA och Ryssland.
De kringliggande ländernas geopolitiska ambitioner kan inte längre stå i vägen för ett bekämpande av IS. Någon form av fred, eller i alla fall lugn, måste skapas i Syrien.
Världen måste samla sig för att, som USA:s president Barack Obama sagt i ett tal, förgöra IS. Även Sverige har en viktig roll att spela i denna kamp. Att förgöra IS kommer att ta tid och kräva en markinsats. Även om Sverige inte skulle komma att delta direkt i stridigheter så är det vår plikt att stödja en militär insats med logistik, sjukhus, spaningsflyg, etcetera så länge det behövs.