God ambition, men fel förslag

MINISTRAR. Klimat- och miljöminister Åsa Romson,  finansminister Magdalena Andersson, statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Guatsv Fridolin under gårdagen.

MINISTRAR. Klimat- och miljöminister Åsa Romson, finansminister Magdalena Andersson, statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Guatsv Fridolin under gårdagen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ledare2015-03-26 07:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Regeringen meddelade på onsdagen att nybyggnation av små hyreslägenheter ska subventioneras. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) deltog inte i pressträffen. Det gjorde i stället statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S), miljöminister Åsa Romson (MP) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). För regeringen handlar det om att investera för framtiden. Löfven beskrev investeringar som ”lite av ett kinderägg”, då de gör flera saker samtidigt, både för jobb och för konkurrenskraft.

Förslaget om att stimulera nybyggnation började gälla direkt, men ingår inte i budgeten förrän 2016. Det finns således en del som behöver förtydligas. Subventionerna beräknas i vilket fall omfatta ca 15 000 lägenheter årligen. Beroende på hur kostnadsläget ser ut i olika delar av landet kommer stödet att variera, men regeringen var tydlig med att det framförallt handlar om ett storstadsstöd. Kostnaden uppskattas till 3,2 miljarder kronor per år. Pengarna ska regeringen få fram genom att minska rot-avdraget.

Nyheten från i tisdags om att regeringen sviker sitt vallöfte till väljarna om att inte röra rot fick både allianspartierna och byggbranschen att reagera starkt. Löfven avfärdade dock kritiken med en axelryckning. Rot-avdraget har enligt statsministern varit dyrt. En annan sida av det myntet är att avdraget har varit mycket populärt och därav utnyttjats flitigt. Socialdemokraterna gillar dock att beskriva rot som en subvention, fastän det i själva verket är en skattereduktion.

En av de största förtjänsterna med rot, och även rut, har enligt Skatteverket varit att svarta jobb har blivit vita – och således gjort sitt till statskassan och välfärden. Avdragen har också bidragit till ett värderingsskifte där svartjobb inte längre är accepterat. Det kan emellertid inte tas för givet att den inställningen sitter i om regeringen börjar skära i reformen. Ministerkvartetten hoppas sannolikt ändå på att deras statliga subventioner till hyresbyggen ska råda bot på det svikna rotlöftet.

Ambitionen att sätta fart på byggandet är förstås god, men grundfelet med subventionerna är detsamma som på lånemarknaden: Man reglerar en redan sönderreglerad bostadsmarknad ännu mer, i stället för att förenkla. Problemen handlar till stor del om att kommunerna inte upplåter byggbar mark och att planprocesserna tar för lång tid. Positivt nog nämnde regeringen i alla fall detta, och att den plockar upp flera utredningar om byggregler som den förra regeringen tillsatte.

Fokus låg dock på subventionerna, vilka enligt Löfvens kinderäggsmodell är det som ska skapa jobb och konkurrenskraft. Regeringen fick förvisso överraska med sitt förslag, men om nya regelbördor och statlig detaljinblandning är det som på bästa sätt förbättrar bostads- och arbetsmarknaden är högst tveksamt. Risken är snarast att den sortens politik precis som ett kinderägg blir ett kort nöje – särskilt när det visar sig att vinsterna regeringen hoppades ta in från rot-avdraget blev mindre än väntat.

Läs mer om