Drygt 9 000 personer får då svara på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?” När väljarna svarar verkar åtminstone ett parti hänga löst.
Den 2 december publicerades mätningen för november 2020. Den stora nyheten är att Socialdemokraterna tappade mer än 4 procentenheter jämfört med i maj och ligger nu under 30 procent av stödet. I förra mätningen var Socialdemokraterna starka eftersom väljarna i kristid ofta fylkas bakom regeringen. Med tanke på hur märkligt regeringen sköter pandemikrisen är det nog många socialdemokrater som drar en lättnadens suck. Tappet hade kunnat vara betydligt större. Kanske kommer det också bli så när erfarenheterna från pandemin ska sammanfattas. Sverige har ett mycket högre dödstal än andra jämförbara länder, och som ledande regeringsparti har S ett särskilt ansvar.
Moderaterna ligger på drygt 22,1 procent och fortsätter därmed vara riksdagens näst största parti. Det finns en marginal mot tredje största parti som är Sverigedemokraterna med 17,6 procent. Här kan man notera att SD inte har lyckats utnyttja pandemin för att vinna väljare. Några högerpopulistiska missnöjespartier i Europa har försökt att rida på pandemivågen och till exempel varit emot lockdowns och ifrågasatt masktvång. Denna möjlighet har av lätt insedda skäl inte varit öppen för SD.
Kristdemokraterna har minskat i undersökningen. Men värt att notera är att KD inte längre är det borgerliga partiet på fallrepet. Under föregångaren Göran Hägglunds tid låg KD mellan valen ständigt på eller under riksdagsspärren. Ebba Busch har stabiliserat sitt parti ovanför denna.
Några som däremot riskerar att åka ut är Liberalerna. Partisekreteraren Juno Blom kommenterade i SR att det handlar om att L ännu inte gett besked i regeringsfrågan. Samtidigt kan man undra vad ett besked från L i regeringsfrågan spelar för roll. Partiet höll inte direkt vad det lovade förra gången. Viktigare på sikt för L är nog att forma en egen politik som är intressant i sig själv, i stället för att bara förhålla sig till eventuella block.
Om siffrorna för L ligger kvar under spärren kommer kritiken att öka mot partiledaren Nyamko Sabuni. Detta skulle vara både rättvist och orättvist: Rättvist därför att hon inte visat sig vara den vitamininjektion många hoppades på. Orättvist därför att hennes mandat att förändra partiet var utomordentligt svagt. Om man därtill lägger det faktum att partiet var slutkört efter att Jan Björklund stannat någon mandatperiod för länge är det ett verkligt otacksamt uppdrag som Sabuni har axlat.
En opinionsundersökning är just bara en undersökning. Och det är nästan två år kvar till valet. Klart är att Liberalernas vara eller icke vara kommer bli något för väljarna att ta ställning till 2022. Det och hur regeringen har skött pandemin.