Regeringen sitter på händerna i slutförvarsfrågan

Det är bråttom att fatta beslut om slutförvar av kärnbränsle, men regeringen tycks inte se någon anledning att stressa.

Utrymmet för mellanlagring i Oskarshamn är på väg att bli fullt men regeringen har ännu inte tagit något beslut om slutförvar, vilket brådskar, menar ledarskribenten.

Utrymmet för mellanlagring i Oskarshamn är på väg att bli fullt men regeringen har ännu inte tagit något beslut om slutförvar, vilket brådskar, menar ledarskribenten.

Foto: Clara Herner

Ledare2021-05-21 04:16
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) ger nu besked att regeringen delar upp ansökan för att kunna ta beslut om utökad mellanlagring skilt från beslutet om slutförvar. Det gör kärnkraftens framtid fortsatt osäker.

Använt kärnbränsle måste förvaras. Utrymmet för mellanlagring i Oskarshamn är på väg att bli fullt. Regeringen har inte tagit något beslut om slutförvar trots att alla instanser från kommun till mark- och miljödomstol och även Strålskyddsmyndigheten godkänt byggnationen av ett sådant i Forsmark. Vattenfall har varnat för att ett senfärdigt beslut kommer att leda till en nedstängning av kärnkraften redan 2024, vilket i sin tur resulterar i allvarliga problem med elproduktion då vi inte har något likvärdigt alternativ. Det skulle i sin tur medföra ett ökat behov av importerad energi från annat håll, såsom tysk kolkraft.

I en ny rapport slår det internationella energiorganet IEA fast att måste bli ett omedelbart stopp för ny utvinning av fossila bränslen om världen ska ha en chans att undvika de värsta klimatförändringarna. En del av lösningen stavas kärnkraft vars energiproduktion beräknas behöva fördubblas fram till 2050 för att den globala klimatneutraliteten ska uppnås.

Beslutet om slutförvar måste tas snarast. Mellanlagring är ju trots allt endast ett steg på vägen mot slutförvar. När Oskarshamns kommun fattade sitt beslut om att godkänna mellanförvar betingades det dessutom med att slutförvar skulle ske i Forsmark. Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, är i en intervju med TT (5/5) tydlig med att kommunen inte vill ha en delad beslutsprocess där beslutet om ett mellanlager bryts ut. En sådan innebär att regeringen kan vänta ännu längre med att ge klartecken för slutförvaret.

Regeringen, med Miljöpartiet i täten, har en erkänt negativ inställning till kärnkraft och det är tydligt att frågan förhalats. Bristen på politiska beslut kan få långtgående konsekvenser för framtida energipolitik, där kärnkraften tvingats bort genom senfärdiga besked i avgörande frågor.

Det ironiska i frågan är att en för tidig nedstängning av befintliga kärnkraftverk oundvikligen leder till ett tidigare behov av ett godkänt slutförvar, eftersom även kärnbränsle från nedlagd kärnkraft måste slutförvaras. Det finns med andra ord inget sätt för regeringen att undvika att ta ett beslut om kärnbränsleförvar, utan frågan är bara om beslutet kommer att tas i tid för att rädda driften av den svenska kärnkraften.

Ett beslut om kärnbränsleförvaret måste komma snarast, senast den 31 augusti påminner branschen. Sverige behöver kärnkraften för att tillgodose elbehovet de hårda vinternätterna likväl som de ljumma vindstilla sommardagarna. Då får regeringen inte förhala viktiga beslut som kan få oåterkalleliga konsekvenser.