Sedan Är 2010 har sjukfrÄnvaron ökat med nÀstan 70 procent. Samtidigt har utgifterna för sjukförsÀkringen ökat med elva miljarder mellan Är 2010 och Är 2014. Detta trots att sÄ vÀl befolkningens hÀlsa som arbetsmiljön har förbÀttrats.
I en ny rapport redovisar ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, som lyder under finansdepartementet förslag för att fÄ ner sjukskrivningarna. Förslagen handlar om att ge arbetsgivarna större ekonomiskt ansvar, samt att Äterinföra den bortre tidsgrÀnsen som regeringen tog bort den 1 februari i Är.
SocialförsÀkringsminister Annika StrandhÀll (S) sÀger till TT att hon inte anser att den bortre tidsgrÀnsen borde Äterinföras eftersom hon menar att den inte inneburit att personer som passerat den yttre grÀnsen tagit sig tillbaka till arbetsmarknaden.
Det mÄ vara sÄ att fÄ personer som varit lÄngtidssjukskrivna har tagit sig tillbaka till arbetsmarknaden. Men ingenting blir heller bÀttre av att den bortre grÀnsens tagits bort.
En person som varit borta frÄn arbete under en lÄng period stöter pÄ mÄnga problem nÀr den vill ta sig tillbaka i arbete igen. Arbetsuppgifterna kan ha förÀndrats och det kan vara sÄvÀl psykiskt som fysiskt pÄfrestande att börja arbeta efter en lÄng tid i hemmet.
För arbetsgivaren innebÀr det en kostnad nÀr en sjukskriven ska börja arbeta igen, dÄ den inte producerar lika mycket som tidigare. NÄgot hÄrt uttryckt blir det oftast billigare för arbetsgivaren att anstÀlla nÄgon annan för att utföra arbetet.
ESO föreslÄr att man ska lÀgga ett större kostnadsansvar pÄ arbetsgivaren vid sjukfrÄnvaro. Det innebÀr att arbetsgivarna kan ta ett större ansvar för att deras anstÀllda inte ska bli sjuka. Men motargumenten vÀger tyngre. Det Àr redan svÄrt för en lÄngtidssjukskriven att komma i arbete. Om arbetsgivaren mÄste stÄ kostnaderna för att personen blir sjuk igen innebÀr det ytterligare en ekonomisk risk i att anstÀlla nÄgon som varit lÄngvarigt sjuk.
Uppgifter om sjukpenning Àr offentliga. Det innebÀr att arbetsgivare kan ta reda pÄ hur mycket sjukfrÄnvaro en person man planerar att anstÀlla har, vilket innebÀr att Àven den som varit sjuk i kortare perioder kan fÄr svÄrt att fÄ ett nytt arbete. Detta drabbar sÀrskilt kvinnor eftersom kvinnor Àr sjukskrivna betydligt mer Àn mÀn. Enligt försÀkringskassan fÄr 183500 kvinnor sjukersÀttning, jÀmfört med 124000 mÀn.
Regeringen satsar pÄ mÄl om ökad jÀmstÀlldhet och bÀttre arbetsmiljö för att fÀrre ska vara sjuka. Men dÄ svenskarnas hÀlsa blir allt bÀttre Àr det inte enbart arbetsgivarna som kan förbÀttra sjuktalen.
För att göra det enklare för personer som varit sjuka att komma in i arbete borde arbetsgivarens ekonomiska ansvar snarare minska. Stöd för att anstÀlla en person som vill tillbaka i arbete skulle vara ett sÀtt att minska tröskeln för att komma in i arbete. Bortre grÀnsen var en rimlig omprövning, men mÄste kombineras med stöd för att den sjukskrivne ska klara av att arbeta. PÄ det viset kan sjukfrÄnvaron minska.