Regeringen försöker i höstbudgeten smyga in grova inskränkningar av förfoganderätten över skogsmark. Det rapporterar Land Lantbruk (3/11). I utgiftsområdet ”Kultur, medier, trossamfund och fritid” i budgeten finns en skrivning som visar att kraftiga förändringar av skogspolitiken planeras. Regeringen vill öka allmänhetens ”deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning”. I praktiken innebär det att allmänhet och särintressen ska kunna överklaga och stoppa enskilda skogsägares avverkningar och bruk av egen skog. Därmed får Sveriges 330 000 redan utsatta skogsägare en ännu mer utsatt ställning.
Utöver att skrivningen gömts i ett avsnitt som främst berör kulturdepartementet så visar den att den pågående utredningen om skogsvårdslagen bara är ett beställningsjobb i syfte att motivera den lagstiftning regeringen redan bestämt sig för. Att utan analys över konsekvenserna kasta in svenska skogsägare i långa rättsliga processer och överklaganskaruseller riskerar inte bara att förstöra enskildas privatekonomi utan även att underminera hela skogsnäringens förutsättningar.
Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) reagerade starkt på Land Lantbruks granskning och påpekade dessutom att den rödgröna regeringen förbiser skogsnäringens goda miljöfrämjande potential: ”Vad man inte verkar förstå är att ett sådant ingrepp i skogsbruket och äganderätten skulle vara rent kontraproduktivt ur miljö- och klimathänsyn. Det svenska skogsbruket är oerhört viktigt för den gröna omställningen. Biobaserade produkter och bränslen behövs för att vi ska klara klimatutmaningen”.
Regeringens politik går som vanligt ut på att skapa konflikt mellan miljön och landsbygdsnäringarna. Denna inställning har inte bara slagit hårt mot svenskt jord- och skogsbruk utan är även förödande för miljön. En hållbar agenda måste kombinera en miljövänlig politik med en näringslivsvänlig sådan så att de svenska företagen, som är världsledande i sitt miljöarbete, kan fortsätta utvecklas. Att ständigt försvåra förutsättningarna för det svenska gröna näringslivet gör att de inte kan hävda sig i konkurrensen med internationella aktörer, som inte tar ansvar för ekologisk hållbarhet och klimatpåverkan.
Att regeringen ämnar göra ändringar i skogsvårdslagen är bara en av många oroväckande tendenser gällande framtida förutsättningar för skogsnäringen och äganderätten. Ett annat växande hot är den statliga tvångsinlösningen av skogsmark med hänvisning till nyckelbiotoper och artskyddsförordningen. Att Skogsstyrelsen gör svenska skogsägares sparkapital och inkomst värdelöst utan att betala ut ersättning är ett oacceptabelt övergrepp från statens sida.
Den svensk skogsnäringens ansträngningar bidrar positivt till både svensk ekonomi och arbetet för ett miljövänligt naturbruk, medan regeringens politik har motsatt effekt. Dags att tänka om.