Vi behöver modernisera efter efterfrågan

Svar på ledaren "Företaget som försummar sin post" den 12 november.

Ledare2019-11-19 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Agnes Karnatz skriver att PostNord försummar sitt samhällsuppdrag genom att planera för varannandagstudelning. Texten innehåller ett par missvisande påståenden som jag tror grundar sig i missförstånd.   

PostNord har tilldelats uppdraget att utföra den samhällsomfattande posttjänsten av Post- och telestyrelsen (PTS). Det är ett uppdrag vi är ensamma om att utföra och som kortfattat innebär att vi har ett ansvar att dela ut och samla in post till alla Sveriges hushåll och företag. 

Som det står i ledaren vill PostNord gå över från att dela ut vanliga brev varje vardag, till att dela ut dem varannan. Enkelt uttryckt kommer de brev som du idag tar emot under två dagar istället att delas ut samlat under en dag. Dessutom kommer expressbrev och e-handlade försändelser att levereras varje dag. 

Bakgrunden till denna föreslagna reform är mycket riktigt att svenskarna skickar allt färre brev; totalt sett skickas det hälften så många brev idag som för 20 år sedan. Det gör att brevverksamheten inom kort kommer att gå med betydande förluster. Att paketsidan samtidigt växer är naturligtvis glädjande och gör att PostNord satsar resurser för att möta den växande e-handeln. Det innebär dock inte att samhällsuppdraget att dela ut post sätts på undantag. Våra brev- och paketverksamheter måste stå på egna ben. Vi får enligt svensk och europeisk konkurrensrätt inte korssubventionera. Därför måste intäkterna från portot ensamt finansiera hela brevaffären. 

PTS ser kontinuerligt över behoven på brevmarknaden och genomförde en studie om behovet av brevutdelning. Denna visar att 73 procent av svenskarna tycker att det räcker att kunna ta emot brev några gånger per månad eller mer sällan, och PTS har också bedömt att PostNord kan genomföra varannandagsutdelning inom nuvarande reglering. Liknande reformer är på väg att genomföras, eller har redan genomförts i våra nordiska grannländer. 

Under 2018 förlängde regeringen befordringstiden för brev – det vill säga den maximala leveranstiden det får ta för ett brev att komma fram – från en dag till två. Det möjliggjorde för oss att minska vårt klimatavtryck genom att flyga mindre. Om kvalitetskravet om befordran inom två arbetsdagar är kvar när PostNord går över till varannandagsutdelning blir det återigen nödvändigt att flyga brev. Detta vill vi undvika, därför uppmanar vi regeringen att förlänga befordringstiden till maximalt tre dagar. Då undviker vi flyget och kan minska utsläppen av växthusgaser med cirka 9 000 ton CO2 varje år. Dessutom minskar kostnaderna för samhällsuppdraget betydligt.

Vi vill modernisera vår verksamhet efter de faktiska behov våra kunder har. Genom att gå över till varannandagsutdelning, med förlängd befordringstid från två till tre dagar stärker vi inte bara den finansiella hållbarheten i brevverksamheten, vi kan också ytterligare minska vår klimatpåverkan. Det är dessutom nödvändigt för att säkerställa att vi fortsatt kan erbjuda en post- och paketservice av hög kvalitet i hela landet.