För Socialdemokraterna är vinsten något som giriga människor roffar åt sig av. I den verkliga världen skulle inga företag finnas utan vinstmöjligheter. Vinst är en förutsättning för att ta risken att med egna pengar starta en verksamhet. Överskott skapar därefter säkerhet för företaget, så att de kan hantera variationer i ekonomin. Överskott kan också gå till utveckling och tillväxt. Även överskott som fördelas inom en koncern och vinst som delas ut till ägare ökar möjligheterna att täcka framtida förluster då de i framtiden kan återföras till verksamheten. Utan möjlighet till vinst är risken större att befintliga privata skolor går i konkurs. Det vore knappast bättre för kommunens skolbarn.
Skillnaden mellan myndigheter och privata organisationer är inte så stora avseende de ekonomiska behoven. Myndigheter går sällan i konkurs eftersom de alltid backas upp av skattemedel på ett eller annat vis. Men även myndigheter drabbas negativt om pengarna plötsligt tar slut. För att undvika hastiga och påtvingade organisationsförändringar så är det fördelaktigt att ha lite reservmedel på lager.
I Västerviks kommun finns i detta syfte såväl en resultatutjämningsreserv för koncernen och en resultatutjämningsfond (RUF) för enskilda nämnder och bolag. RUF:en kan de enskilda verksamheterna söka pengar ifrån när de drabbas av plötsliga utgifter och underskott. Just nu är åter socialnämnden aktuell för att söka pengar ur fonden för att slippa ta till drastiska åtgärder som anställningsstopp (VT 2/9).
Var kommer då pengarna i RUF:en ifrån? Jo, från tidigare vinster inom kommunkoncernen. Se där, Västerviks kommun använder vinst för att säkra upp och stabilisera verksamheterna. Det hördes inga ljudliga protester från Tomas Kronståhl mot detta system under de år han var kommunalråd. Tvärtom yrkade han regelmässigt bifall på förslag att använda fonden på detta sätt. Samma buffert som kommunen själv använder sig av för att hantera svängningar vill Socialdemokraterna alltså förvägra privata skolföretag att använda. Skenhelighet är bara förnamnet.
Socialdemokraterna använder vinsterna för att komma åt de privata alternativen. Att de inte vill berätta att ett vinstförbud vore ett kraftigt slag mot valfriheten för föräldrar och barn är inte så konstigt. En stor majoritet av landets föräldrar är positiva till denna valfrihet.
Vinst behöver inte betyda att man snålar in på nödvändigheter. Det kan lika gärna handla om att man sparar in på sådant som inte behövs eller använder effektivare metoder för att eleverna ska utvecklas och lära sig det som krävs.
Varken vinst eller ägandeform är problemet. Problemet är låg kvalitet på många håll. Vill man ha kvalitet i skolan så kan man lika gärna argumentera för att förbjuda kommunala skolor, eftersom problemskolorna är avsevärt fler där. Undermåliga kommunala skolor behöver kunna stängas i högre utsträckning. Liksom friskolor som bedriver religiös utbildning. Kvaliteten i undervisningen behöver kontrolleras bättre. Och betygsinflation motverkas genom central och likvärdig betygssättning.
Men att angripa kvalitetsproblemen i den svenska skolan verkar vara underordnat ett antikapitalistiskt budskap i Socialdemokraternas valrörelse.