Migrationsverket har presenterat en ny prognos för antalet asylsökande. Över 100 000 personer har sökt asyl i Sverige i år. Sedan sommaren har antalet asylsökande ökat kraftigt och myndigheten uppskattar att prognosen för i år är mellan 140 000 och 190 000 asylsökande, varav 29 000 till 40 000 ensamkommande barn och ungdomar.
För nästa år ligger prognosen på 100 000 till 170 000 personer, men Migrationsverket framhåller att osäkerheten är mycket stor. Det kan antingen komma färre eller fler. Ingenting tyder dock på att flyktingströmmarna skulle avta markant inom de närmsta åren. Flyktingsituationen saknar motstycke i modern tid, både ur ett svenskt och europeiskt perspektiv.
Det är ingen underdrift av migrationsminister Morgan Johansson (S) att kalla detta för en ”enorm logistisk uppgift” (SVT Nyheter 22/10). I Migrationsverkets verksamhets- och utgiftsprognos för oktober uttrycker verket att det nuvarande systemet för asylmottagning inte längre räcker till. Det råder akut brist på boenden och personal. Kommunerna mäktar inte med att bereda vidare boendemöjligheter och utbildningsplatser. Det innebär att det dröjer innan de individer som kommit hit ens får en chans att komma in ordentligt i samhället, gå i skolan, hitta egen försörjning och boende.
Häromdagen besökte inrikesminister Anders Ygeman (S) skånska Revinge där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, planerar för 75 tält som ska rymma 375 personer. ”Jag tycker att det här är ett bra boende för en kortare tid”, sade Ygeman som fick provsitta en av sängarna i tälten. ”Alla extraordinära lösningar riskerar att bli långvariga”, står det dock att läsa i Migrationsverkets senaste rapport. En kortare tid övergår snart i månader. 375 sängplatser räcker heller inte långt då Migrationsverkets bedömer att det saknas mellan 25 000 och 45 000 boendeplatser.
Enligt Migrationsverket behövs 73 miljarder kronor för att finansiera mottagandet för prognoserna så som de ser ut nu till 2017. Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt att regeringens budget inte kommer att påverkas, men att Sverige däremot kommer att låna mer och göra nya besparingar. En gedigen besparings- och effektiviseringsplan är nödvändig. Lånefinansiering innebär att skjuta kostnaderna på framtiden och är mer tvivelaktigt. Det återstår att se vad som kommer ut av regeringen och Alliansens migrationssamtal, som förs i dagarna gällande hur Sverige ska hantera situationen.
I Migrationsverkets prognos finns en redogörelse för olika scenarion av vilka politiska åtgärder som kan ske på EU-nivå nästa år, varav den ena kallas ”halvhjärtade kompromisser”. Den innebär att man lyckas stabilisera nuvarande situation, men inte mycket mer. Socialdemokraterna och Moderaterna bör visa ledarskap och se till att migrationssamtalen leder till att det i varje fall här blir mer än en halvhjärtad kompromiss.