Din sanning behöver inte vara rätt – se på Ola i "Love is blind"

Bara för att någon är ärlig mot sig själv betyder inte det att personen ifråga har rätt.

USA:s president Donald Trump verkar inte dra sig för att slira på sanningen.

USA:s president Donald Trump verkar inte dra sig för att slira på sanningen.

Foto:

Ledarkrönika2025-03-30 03:00
Detta är en ledarkrönika. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Någon som har missat succéprogrammet "Love is blind" och Ola? Hmmmm. Knappast. De flesta känner vid det här laget till Ola, hans kristaller och hans autentiska person som så tydligt kommer fram i programmet.

För er som ändå har missat det hela är Ola en 42-årig fastighetskonsult som har tagit ledigt från jobbet i ett år för att hitta sig själv och bli mer sann och autentisk som människa. I teorin låter ju det alldeles underbart och få förunnat i dag. Men frågan är vad hans sanning innebär?

undefined
Ola Jönsson i Love is Blind.

Programmet går ut på att man ska hitta sin livspartner genom att prata med tilltänkta partners genom en vägg. Man ser således inte varandra utan det sker först i steg två, då paren bestämmer sig för att gå vidare i sin relation och ses på riktigt. Och då händer det grejer.

Är kärleken blind? Nej.

I programmet kommer det fram egenskaper hos Ola och hur han uttrycker sig som gör att man börjar fundera över om sanningar och självutveckling i alltför stor grad är något bra.

Ola är nämligen inte nöjd med sin partner Milly när han får träffa henne. Han är inte nöjd med hur hon lever och ser ut. Och han berättar det för henne, både en och fler gånger.

Han kränker och sårar henne gång på gång med "sin sanning" och ärlighet. Och när hon uttrycker det så vägrar Ola att be om ursäkt, för han har varit sann mot sig själv. Och vi som bevittnar händelsen vrider oss i tv-soffan.

Är inte det här också precis vad vi ser hända även i den stora världen? Med förödande konsekvenser.

undefined
USA:s president Donald Trump verkar inte dra sig för att slira på sanningen.

Vi har en president i USA som helt utgår från "sin sanning" och negligerar vad som är sant. Rena lögner blir fabricerade sanningar och det här sker inför öppen ridå.

Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan höll nyligen ett tal i Stockholms stadshus som jag hade förmånen att lyssna på. Och han beskrev på ett kärnfullt sätt det som händer.

– Verklighetsförskjutningen vi är med om idag försiggår på en annan nivå än tidigare. Den är så djupgående, så existentiellt utmanande att vi med fog kan tala om en ontologisk kris. Numera handlar förvridningen av verkligheten och sanningen inte bara om att någon påstår något som inte stämmer, och som kan synas av den som vet något om saken.

Vad är det då som ligger bakom den här förändringen?

För att svara på det gick Lars Strannegård till den franska sociologen och filosofen Jean Baudrillard. För mer än 40 år sedan oroade han sig för att det sanna – och verkliga – höll på att bli alltmer ointressant i jämförelse med den förbättrade, uppsminkade och tillskruvade verklighetsbeskrivning.

undefined
Lyssna på Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm, om hotet mot sanningen.

– Jean Baudrillard använde sig av begreppet ”simulation” för att beskriva en framväxande tillvaro där vi är oförmögna, eller kanske ovilliga, att skilja på det sant verkliga och den spektakulära versionen av verkligheten. Och nu är vi sannerligen där. Baudrillard har visat sig vara ett riktigt orakel. I en värld där bilder och filmer kan vara totala fabrikationer måste verkligheten som den ter sig inför våra ögon vara föremål för reflektion och misstänksamhet, och följaktligen slutar allt fler medieföretag att publicera bilder från allmänhet och okontrollerade källor.

Visst är det också som Lars Strannegård beskriver.

Mycket av det Donald Trump och hans närmaste gör ter sig som välregisserade filmsekvenser, där vad som är sant ibland är sekundärt. Och när Ola i "Love is blind" berättar att kristallen han ständigt har i sin hand står för kärlek upplevs det som något verklighetsvridet, eftersom han i nästa sekvens är direkt elak mot sin partner.

När vi ser det här måste vi alla, kanske mer än någonsin, hålla fast vid vårt kritiska tänkande. För vi vet att allt vi ser inte alltid är sant – även om det kan vara lockande av olika skäl att omfamna den uppsminkade och tillskruvade versionen. Det här måste vi dock stå emot. Många gånger görs det också. Många säger ifrån.

Sociala medier har exploderat med motargument till Ola och vad han säger för autentiska sanningar utifrån sig själv till Millie. Hon har blivit kärleksbombad och Ola har blivit starkt kritiserad och ifrågasatt i sociala medier och offentligheten.

Kunskap, utbildning och kritiskt tänkande är viktigare än någonsin för oss och våra barn. Bara för att någon är ärlig mot sig själv betyder inte det att personen ifråga har rätt, oavsett om det handlar om världspolitiken eller realityprogram.

Magdalena Hermelin är grönsaksodlare utanför Skänninge.