Så vill Kina lösa Nordkoreakonflikten

Foto: Fred Dufour

Ledarkrönika2017-12-11 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Kommunistpartiets ledare Xi Jinping har efter partikongressen fått nära nog oinskränkt makt. Han har fått samma ställning som Mao och Deng Xiaoping. Kina ser ingen militär lösning på Nordkoreakonflikten. Kina har, säger förre svenske ambassadören i Kina Börje Ljunggren i samtal med VT, haft två målsättningar: en kärnvapenfri Koreahalvö och bevarad stabilitet. Kina har, enligt Börje Ljunggren, alltid betraktat frågan om Nordkoreas kärnvapenutveckling som primärt USA:s ansvar, då vapnen utvecklats som ett svar på USA:s hot mot Nordkorea.

Nordkoreas snabba utveckling av kärnvapen och långdistansmissiler har gjort frågan allt större också för Kina, President Trump har gjort Nordkorea till en huvudfråga i de sino-amerikanska relationerna. Kina har medverkat i de skärpta FN-resolutionerna men samtidigt hävdat att frågan måste lösas diplomatiskt. Xi Jinping vill få till en så kallad dubbel frysning, där Nordkorea fryser sitt testprogram mot att USA ställer in de manövrar som USA och Sydkorea årligen genomför.

Xi Jinping har tagit ett starkt grepp om landet. Det kollektiva ledarskapet är ett minne blott. Partiet har stärkt sin makt. Xi Jinping gör stora ansatser för att få bukt med korruptionen. En miljon tjänstemän har arresterats. Repressionen har tilltagit och civilsamhället är på reträtt. Mänskliga rättigheter fick vid kommunistpartiets kongress nästan inget utrymme. Partiet har 90 miljoner medlemmar och satsar nu på att rekrytera unga medlemmar. Folkarmén lyder under partiet.

Kinesiska ledare känner att landet i 150 år blivit förödmjukat av omvärlden, inte minst av Japan. Och att det nu är Kinas tur som ekonomisk stormakt att ta för sig. Kina är i dag världens största ekonomi. Landet står för en fjärdedel av den globala tillväxten. Fyra miljoner(!) nya företag har skapats. Företag inom alla branscher: affärsmannen Wang Jianlin har köpt USA:s största biografkedja och Hollywoodstudion Legend, berättar Kinakännaren Ola Wong.

Utvecklingen i Kina går inom vissa områden rekordsnabbt. Hur många vet till exempel att e-handelsjätten Alibaba expanderar över hela världen. Kina satsar mer än något annat land på AI, artificiell intelligens, där robotar tar över mycket av den mänskliga hanteringen. Arktiska regionen kan kännas avlägsen för Kina. Men även här satsar Kina stort. Kinas förslag om upprättande av en ny sidenväg till Europa är ett annat gigantiskt projekt.

Här har jag radat upp en rad områden där Kina ligger i framkant. Men givetvis finns här också många stora frågetecken om den framtida ekonomiska utvecklingen. Ekonomer i väst ställer sig tvivlande till många av de enorma ekonomiska satsningarna. Och många tvivlare gissar att miljardbefolkningen på sikt kommer att vända sig mot ledningen.

Men i nuläget är Xi Jinping den okrönte ledaren för världens ekonomiska stormakt nummer ett.