Socialdemokraterna verkar tro att svenska folket drabbats av akut minnesförlust. Och den stora röda plånboken tycks innehålla miljarder till både det ena och andra när Socialdemokraternas vallöften fyras av. Problemet är bara att miljarderna presenterats förut. Tidigare i veckan handlade det om svensk vård. Två miljarder extra skulle satsas på att höja kvaliteten och öka personalstyrkan i vården, hette det. De miljarderna verkar ha hur många liv som helst, då Socialdemokraterna nu presenterat dem fyra gånger på ett år.
På onsdagen kom nästa miljardströsslande. Även den här gången försöker Socialdemokraterna med en chansning och lägger fram ett vallöfte i tron att ingen ska upptäcka att förslaget är gammalt. På onsdagsmorgonen menade Stefan Löfven att ett ökat statligt ansvar är vad skolan behöver för att bli verklighet. 500 miljoner kronor årligen till de 200 skolorna med lägst skolresultat är vad Löfven lovar.
Men Socialdemokraterna har redan lovat detta. Förra året föreslog partiet att skolor i utsatta områden skulle få öronmärkta medel. Och även det löftet var en repris. 2012 ville Socialdemokraterna ändra skollagen och tvinga kommuner att fördela mer resurser till de skolor som misslyckas. Den ekonomiska drivkraften i Socialdemokraternas värld är alltså inte att lyckas.
Socialdemokraternas vallöften är som färdigbakade bröd i matbutiken som väntar på omgräddning. Torra, gamla, bleka och bortglömda tills de läggs in i en het ugn och kommer ut krispiga och gyllene med ett förvillande intryck att vara färska.
Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg lade den mesta av tiden i sitt inledningsanförande i onsdagens partiledardebatt i riksdagen just på skolan. Han använde mandatperiodens sista debatt till att anklaga Moderaterna och statsminister Fredrik Reinfeldt för att ha ”gett upp” i skolfrågan. Regeringen satsar på fyra år 2,6 miljarder kronor för att höja resultaten i matematik, ett ämne där svenska skolelever enligt PISA-resultaten halkar efter. Det är inte att ge upp, det är att ta ansvar. 1,8 miljarder till svenskundervisning för nyanlända elever och höjda löner till lärare som arbetar i så kallade ”utanförskapsområden” är andra satsningar som regeringen nyss lade i vårbudgeten.
Vilken som är valets viktigaste fråga om man är socialdemokrat verkar med tanke på den senaste veckans utspel variera från dag till dag. I tisdags var det vården och det höll i sig i ett drygt dygn. I onsdagens partiledardebatt stod den så viktiga sjukvården inte i fokus i Socialdemokraternas inlägg. Skolan togs upp av Mikael Damberg, men i takt med att klockan tickade på svalnade S-känslorna i skolfrågan och blossade i stället upp kring till exempel exportpolitik och jobb.
När ett bröd ligger framme för länge torrspricker det och blir oaptitligt precis som tomma vallöften krackelerar. Vågar man satsa en fralla på att nästa bättre begagnade S-löfte handlar om jobb?