Medan andra länder brottas med stora svarta hål i offentliga finanser, valutakris och nödlån för att klara morgondagen så har Sverige haft ett reformutrymme på 30 miljarder. När alliansregeringen slutligen bestämde sig för att satsa 5,4 miljarder på sänkt restaurangmoms raljerade kritikerna friskt om billigare Toast Skagen-mackor. Känner vi igen det?
När RUT-avdraget för hushållsnära tjänster klubbades i Riksdagen kallades det för pigavdrag. Häromdagen presenterade Skatteverket nya siffror som visar att över 412 000 svenskar nu använder RUT-avdraget som blir allt mer populärt. Den huvudsakliga poängen är emellertid vare sig kortsiktigt billigare hamburgare eller renare fönster, utan att rätt reformer långsiktigt kan rädda jobben.
Det finns en viktig symbolik i att förra året slutade med att en av svenska industrisamhällets symboler SAAB gick i konkurs och det nya året inleds med stimulerande underlättnader för servicebranschen. Det handlar om omställning. För drygt 60 år sedan stod industrin för 40 procent av de sysselsatta medan jordbruk-, skogs- och fiskenäring stod för 25 procent. I dag har sysselsatta inom industrin minskat till 15 procent, jordbruk-, skogsbruk- och fiskenäring till 1,7 procent medan 73 procent är sysselsatta inom tjänstesektorn. Redan idag kommer 70 procent av Sveriges BNP från tjänstesektorn och den förväntas växa ytterligare. Frågan är om raljerande nostalgi hjälper när miljardmarknader inom tillverkningsindustrin i låglöneländer i Asien, östra Europa och Sydamerika konkurrerar med svenska jobb.
På kortare sikt kan sänkt restaurangmoms i bästa fall bidra till sänkt ungdomsarbetslöshet och bättre villkor för utlandsfödda på arbetsmarknaden. Sveriges största privata arbetsgivare för ungdomar och största hamburgerkedjan har redan lovat prissänkningar samtidigt som en tredjedel inom restaurangbranschen är utlandsfödda. Det är också bra att vi nu får en enhetlighet i skattesystemet där det inte längre är olika priser beroende på om du tar med maten eller äter på plats. I sämsta fall riskerar sänkt restaurangmoms bli en dyr reform som gynnar en godtyckligt utpekad bransch på bekostnad av andra.
Oavsett om sänkt restaurangmoms blir en omedelbar jobbsuccé eller inte så är det ett viktigt steg i rätt riktning om Sverige ska kunna klara konkurrensen och ställa om till framtidens tjänstesamhälle. Vi behöver fler sådana reformer, oavsett vad bakåtsträvande kritiker säger.
André Assarsson