Eon vill stänga reaktor 2 vid Oskarshamns kärnkraftverk i förtid. Elbolagets meddelande i tisdags är ytterligare ett i raden av dystra besked för svensk industri och energiförsörjning. I våras meddelade statliga Vattenfall att bolaget vill stänga Ringhals 1 och 2 betydligt tidigare än beräknat. Tidsramen har förut varit att ta reaktorerna ur drift år 2025. Nu kan det ske redan innan år 2020.
Miljöpartiet, som gick till val på att montera ner kärnkraften i förtid, lär jubla över att elföretagen nu inte ser någon annan utväg än att avveckla dessa delar av sina anläggningar. För Socialdemokraterna, där många fortfarande har självbilden av att vara industrivänner, är nyheten sannolikt mer besvärlig. Politikerna bär nämligen ansvar för att kärnkraftsverksamheten inte är tillräckligt bärkraftig.
Orsaken till att både Eon och Vattenfall ser sig tvungna att stänga reaktorer flera år tidigare än den planerade utfasningen är inte bara de låga elpriserna – vilka är bra för konsumenterna, men gör det svårt att få lönsamhet i elproduktionen – utan även konkurrensnackdelarna som kommit av kraftigt höjda skatter på just kärnkraft. I den rödgröna regeringens budget föreslogs skatten på termisk effekt, effektskatten, höjas med hela 16,7 procent. Den är inget annat än en straffskatt på kärnkraften.
På område efter område tycks den rödgröna regeringen skapa oro och osäkra förutsättningar. Inte minst basindustrin är beroende av långsiktiga förutsättningar på energimarknaden. SKGS, som är ett energisamarbete mellan de fyra branschorganisationerna Skogsindustrierna, IKEM, SveMin och Jernkontoret, varnade efter beskedet från Eon för att Sverige står inför ”ett scenario som Svenska Kraftnät varnat för och som kan ge perioder med effektbrist från Gävle och söderut” (24/6). Den framtidsbilden är inte lockande.
Omkring hälften av Sveriges elförsörjning kommer från kärnkraft (Strålsäkerhetsmyndigheten, 2013). Regeringen har med andra ord en hel del att svara på gällande hur energiförsörjningen ska tryggas, då politiken har lett till att tre kärnkraftsreaktorer, av de totalt tio som finns i Sverige, är på väg att tas ut i en alltför snabb takt.
Moderaterna och Folkpartiet har reagerat med att kalla energiminister Ibrahim Baylan (S) till riksdagens näringsutskott. Det är bra att partierna sätter press på regeringen i frågan, även om det är anmärkningsvärt att de samtidigt låtit regeringens budget gå igenom i riksdagen.
I förlängningen riskerar en illa skött energipolitik skada tillväxten och därmed antalet jobbtillfällen. Regeringens energikommission, som sades vara tillsatt i syfte att skapa förutsägbarhet och trygga elförsörjningen på sikt, verkar mestadels ha blivit ett spel för gallerierna. I själva verket låter Socialdemokraterna energipolitiken driva vind för våg med Miljöpartiets idéer. Det är inte ansvarsfullt.