Fjädrarna ryker kring vindkraften

På Billingens naturvårdsskyddade områden i Skövde vill staten bygga 70 nya vindkraftverk. Bakom förslaget står Energimyndigheten. Märkligt nog tror de inte att naturen kommer påverkas.

Västervik2013-03-04 00:01
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Dumheter. Bland annat måste man avverka skog för att dra långtradarvägar till varje vindkraftverk. Dessutom måste man gjuta betongfundament à 2000 ton till vart och ett av dem. Det är 1000 lastbilslaster. Det är sällsynt naivt att tro att detta inte skulle påverka naturen.

Att bygga vindkraft på naturskyddsområde är dessutom onödigt. Dels finns det andra platser att bygga på, som inte är naturskyddade, dels vill Energimyndigheten bygga för tre gånger så många terrawattimmar som behövs. Riksintresset för vindkraft är på 30 terrawattimmar. Energimyndigheten förslag är för 90 terrawattimmar. Jonny Fagerström, mediatalesman för Svenskt Lanskapsskydd, säger dessutom till Ekot att det redan finns projekt för fem gånger planeringsmålet ute i landet.

När vindkraftverken började byggas var många oroliga för att de skulle påverka våra flygande kamrater. Men forskarna lugnade opinionen med att det bara var ett par fåglar per år och vindskraft som strök med.

I veckan rapporterade emellertid Ekot om ett forskningsprojekt på Mittuniveristetet som med avancerad teknologi vill skydda örnarna. ”Vindkraften är ett stort hot mot det vilda livet, mot fåglarna, mot naturen”, säger civilingenjören Naeem Ahmed som arbetar med forskningsprojektet. Uppenbarligen har alltför många fåglar, och dessutom örnar som i många fall är fridlysta, klubbats ned av de vita armarna. Dessutom bildas gigantiska isblock på de ofta nära 200 meter höga vinkraftverken, som slungas iväg över 100 meter. Även detta kan naturligtvis påverka djurlivet. Med denna vetskap vore det kanske klokt att avvakta ytterligare vindkraftverk, till problemen är lösta. Men Energiverket verkar ha bråttom att bygga fler.

Det är på regeringens uppdrag Energimyndigheten ska främja vindkraft och hitta områden för att bygga nya. På Billingen har man velat bygga ända sedan 2008. Länsstyrelsen och Energimyndigheten lade då fram ett förslag tillsammans men efter högljudda proteser drog Länsstyrelsen tillbaka sitt förlag, med motiveringen att naturen på Billingen skulle bevaras. Energimyndighetens åsikt står emellertid fortfarande fast, trots att det är uppenbart att myndigheten går långt utöver sitt uppdrag. Frågan är om regeringen överhuvudtaget har någon ram för att avgränsa myndighetens verksamhet. För nog är det märkligt hur en energikälla med så många uppenbara brister ska få så många förmåner, och dessutom inkräkta på territorier avsedda för djurliv och natur.

Enligt Energimyndigheten är planeringen för vindkraften långsiktig. Ur ett fågelperspektiv ter den sig nog som aningen överilad.

Läs mer om