Grekiska moln över svenska sommaren

Det var väl egentligen ingen som trodde att den europeiska skuldkrisen skulle få sitt slut bara för att man lyckades ena sig kring formerna för ett nödlån till Grekland för några veckor sedan. Det täckte ju bara de allra mest nödvändiga och kortsiktiga utgifterna. Ändå kunde man läsa rubriker som - Världen kan pusta ut - när nödpaketet var i hamn.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto: HASSE HOLMBERG

Västervik2011-07-13 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Nu verkar det alltmer framstå som önsketänkande när den grekiska sjukan sprider sig till länder som Italien och Spanien. Fast sprider sig är fel ord. De har varit sjuka hela tiden, men man har varit tvungen att rikta all uppmärksamhet mot den mest akut drabbade sjuklingen.

Men allt tyder på att återupplivningsförsöken snart måste avslutas. I ett sista försök att rädda Grekland, och därmed hindra att krisen sprider sig, har EU:s ministrar lovat lägre räntor och längre löptider på lån. Man uppger också att diskussioner förs med privata banker och försäkringsbolag om de kan tänka sig att vara med och betala.

Desperationen är dock uppenbar. Till exempel är politikernas klagosång över att kreditvärderingsinstituten är för hårda i sin betygsättning av staters kreditvärdighet patetisk. Bakgrunden är att räntan steg för alla skuldtyngda euroländer när kreditvärderingsinstitut Moody’s, sänkte Portugals kreditbetyg i förra veckan. Sådana uttalanden späder snarare på marknadernas nervositet. Det är ju inte kreditvärderingsinstitutens fel. De gör ju bara sitt jobb så att banker och andra utlånare vet vem man lånar ut till.

På måndagskvällen lovade i och för sig finansministrarna från de 17 euroländerna att värna stabiliteten i euroområdet och man utlovade nya åtgärder inom kort. Men frågan är vad det skulle kunna vara för åtgärder? Alla vet att EU inte kan slänga upp ett trumfkort som löser de strukturella problem som ligger bakom krisen. Istället talar allt flera bedömare för att avsluta den pågående dödsdansen och bita i det sura äpplet.

Argumenten är att man allt för länge försökt dölja sanningen med försköningar som "reprofilering av skulderna". Bättre då att erkänna att Grekland är insolvent och låta landet ställa in betalningarna. Det kommer att orsaka stor turbulens på marknaderna på kort sikt, men ge tid åt att rekonstruera de andra sjuka EU-ländernas ekonomier.

För Sverige är det bäst om det så snabbt som möjligt blir någorlunda ordning ute i Europa. Den största delen av vår export hamnar där, och vi kommer annars att fortsätta drabbas i form av en svagare krona och en allmän nervositet så länge den här finansiella cirkusen fortsätter.

Läs mer om