HISTORIELÖSHET
Dagligen hotas humanioras existens vid universiteten och med jämna mellanrum lyfts frågan om historieundervisning i skolan till debatt i ett nyttoinriktat ingenjörsland som Sverige. Tyvärr har vi i allt snabbare takt tappat värdet av kunskap och bildning. Men i dagens värld borde vi förstå hur viktigt det är med språk-, religion-, och historieundervisning i skolan.
Vi invaggar oss i en falsk föreställning om att krigens tid i Europa är förbi. Det är just då hotet kan vara nära. Europeiska unionen och euron grundades med en fredsbevarande tanke att på flera plan föra länderna närmre varandra. Om nu det ekonomiska samarbetet inte fungerar så väl som vi önskat, får vi inte främja ett vi-och-dom-tänkande, där vi i norra Europas välfungerande stater skyller på dem i Söder.
Våra länders kulturer uppvisar både likheter och olikheter men vi delar samma värderingar, historia och språk. Det är denna gemensamma grund vi ska se som en styrka i en snabbt föränderlig värld där vi måste hålla ihop. Inre slitningar och intolerans kommer annars att kunna splittra oss inifrån och leda till större svårigheter, något som dessvärre redan håller på att ske.
Grekland pekas ut som syndabock för det var med Grekland den ekonomiska krisen började. Vi matas med förenklade ögonblicksbilder om situationen och läget i Grekland. Vi behöver tydligen en syndabock för att konkretisera krisen. Men nog är vi väl mer förnuftiga egentligen? Kan Grekland vara orsak till hela Europas kolaps? Greklandsbilden borde omvärderas, vi kan inte peka ut ett enskilt land.
Det handlar inte om att försvara korrupta länders ekonomier utan att förstå att det är ett utbrett problem då flera länder uppvisat misskötta finanser. Det handlar heller inte om att vi i norr ska betala notan utan det handlar om att inte låta fördomar få grogrund. För då samhällen går i riktning mot historielöshet skapas utrymme för fördomar och hat som ett resultat av oförståelse och okunskap. Vi ska tillsammans i Europa ta oss igenom den svåra situation vi befinner oss i. Att vända ryggen till eller tala illa om den andre leder inte till bättring.
Att isolera oss i norr och tro att vi oberört kan stå utanför eller bilda ett eget lag kommer inte leda rätt. Gör vi det riskerar vi att gå en allt dystrare framtid till mötes där våra länder inte längre talar till varandra. För att upprätthålla en dialog och för att stå över rådande orostider måste vi lära om och av historien och vi måste nyfiket lära oss varandras språk och kulturer - historielöshet och okunskap skapar konflikt.