Håller man sig till huvudlederna går det fort, snabbt och lätt att ta sig fram. Men vill man svänga av från huvudleden, till exempel mot Västervik går det inte längre fort, snabbt och lätt.
I oktober förra året bjöd näringslivet in till ett seminarium på Gotlandsterminalen i Oskarshamn om behovet av infrastruktur. På seminariet belystes problemet med regionens dåliga kommunikationer. Ett bättre samarbete mellan näringsliv, politiker och myndigheter efterlystes för tillväxtskapande infrastruktursatsningar.
Västervik är en av Sveriges främsta sommarstäder och turistnäringen en av stadens främsta näringar. Genom att satsa på infrastruktur och förbättrade kommunikationer kan Västervik bygga ut och ge turistnäringen bättre förutsättningar.
Det skulle kunna gå snabbare att ta sig till Västervik än vad det gör i dag. Om Tjustbanan upprustades och moderniserades skulle restiden mellan Västervik och Linköping kunna förkortas till en timme och om man dessutom satsade på vägnätet skulle hastigheten kunna höjas på vägarna.
Det finns ingen tid att förlora. I dagarna nåddes Västervik av rapporten om att handeln i kommunen tappat med 70 miljoner kronor under senaste året. Detta bland annat till följd av att Västerviksborna valt att handla i större regioner. Med förbättrad infrastruktur och framkomlighet skulle Västervik kunna locka fler affärer och företag inom handel. För som det ser ut i dag är det en "stor omväg" för transporter att nå Västervik.
Västervik kan däremot glädjas åt en befolkningsökning senaste kvartalet, med tre personer. Västerviks kommun måste bli mer konkurrenskraftig och attraktiv för både boende och företagande. Om kommunikationsmöjligheterna förbättras, det vill säga pendlingsavstånden mellan till exempel Västervik och Linköping samt Västervik - Oskarshamn - Kalmar, skulle kommunen kunna locka fler att bosätta sig här. För i framtiden kommer arbetsmarknadsregionerna förstoras och då krävs en effektivare infrastruktur. Det är denna som bär vår välfärd, infrastrukturen är samhällets blodomlopp.