Ingen bra start för skolan

Västervik2014-09-30 06:22
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om skolpolitiken. Gymnasieskolan ska bli obligatorisk fram till 18 års ålder och förskolan från och med sex års ålder. Utöver detta ska lärarnas löner höjas, fler ska anställas och större resurser ska avsättas.

Hur dessa utgiftsposter kommer att se ut är ännu oklart. Gustav Fridolin, MP:s språkrör, hänvisade till de pågående budgetförhandlingarna.

Det är dock ingen tvekan om att utbildningsreformen kommer att bli dyr. Speciellt om det kommer att gå till som Fridolin utopiserar: ”Vi vill att alla insatser sätts in så fort en person börjar tycka att skolan är lite motig.”

Den rödgröna skolan visar sig vara raka motsatsen till den avgående Alliansens kunskapsskola. Att istället för kunskapskrav ha inställelsekrav och istället för att fånga upp och hjälpa elever genom tidiga betyg, släppa ut dem efter trean på gymnasiet, utan nödvändiga kunskaper är ett svek.

Avgående utbildningsminister Jan Björklund menar att S och MP:s förslag är olyckligt. För att ta examen krävs motivation och disciplin. Det går inte att lagstifta fram.

Björklund har rätt. Det går inte att lagstifta fram en obligatorisk examen om man inte drastiskt sänker kraven i en allt åt alla-anda. Om examen utan ansträngning blir en rättighet är det klart att alla till slut kommer att vara examinerade.

Men vad händer sen, när kunskaperna sätts på prov? Vad händer när alla dessa gymnasieelever ska gå vidare i livet? Universiteten måste sänka kraven ännu mer än de redan gjort. Vad händer då med Sverige?

Hur bra förslaget än låter, passar inte alla i gymnasieskolan på sam-sam och alla kan inte bli socialarbetare. Vissa personer är inte redo att gå på gymnasiet när de är sexton år, utan måste göra det senare i livet. Somliga väljer att studera vidare och en del startar företag i byggbranschen. Alla människor är olika.

Fridolin måste förstå att tonåringar är motiga av naturen. Elever måste i motsats till de rödgrönas tvångsskola inse varför de går i skolan, inte bli curlade av statliga resurser eller lägre krav. Ungdomarna bör självmant vilja gå till skolan eftersom det viktigt att bli så bra som möjligt.

Skolan bör präglas av glädje, hög kvalitet och god disciplin. Skolan måste klara av att förmedla värdet av en krona och en utbildning, utan att en stor andel av eleverna hoppar av.

Det är minst sagt en dålig start för den nya regeringen att ta bort kunskapen från skolan och praktiskt taget stänga alla naturliga vägar för ungdomar till arbetsmarknaden, utom en.

Läs mer om