Integration utan likabehandling

Moderaten Elisabeth Svantesson presenterar integrationspolitiska förslag (SvD 2/9) som tagits fram av partiets ekonomisk-politiska arbetsgrupp. Alla förslagen syftar till att få fler invandrare i jobb och/eller att förbättra deras kunskaper i svenska. Det är klokt tänkt; integration handlar just om jobben och språket och inte om terapeutiska samtal om ”vad som egentligen är svenskt”, trots att debatten ibland låter så.

Västervik2013-09-03 00:01
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Men ändå hamnar flera förslag snett. Delvis beror det på Moderaternas fixering vid att subventionera fram jobb. Bidragsjobben har enligt Statskontoret ökat kraftigt sedan 2000, och det är ett problem både på grund av undanträngningseffekten och för att bidragsjobben slukar mycket skattemedel.

Den subventionerade anställningsform som bara gäller utomeuropeiska invandrare – instegsjobben – innebär att för en anställd med en månadslön på 20 000 får arbetsgivaren 17 600 i bidrag. Arbetsgivarens kostnad (inklusive arbetsgivaravgifter) blir 8 684 kronor i månaden. För en ”vanlig” anställd med samma lön är kostnaden 26 284.

Denna subventionerade anställningsform vill Moderaterna utvidga och komplettera med anordnarbidrag till arbetsgivarna. Det riskerar att väcka ont blod bland arbetslösa, infödda svenskar. För även om de subventionerade nystartsjobben också kostar skattepengar och leder till undanträngning, så är kraven för att omfattas åtminstone rättvisa: Har man varit arbetslös tillräckligt länge så kan man få ett nystartsjobb. Instegsjobben kan däremot bara utomeuropeiska invandrare få. Sådan olikhet inför lagen uppfattas av många som orättvis, och riskerar att leda till mer negativa attityder till invandrare och därmed sämre integration.

Detsamma kan sägas om förslagen att ge extra resurser och lärarstöd till ”skolor i utsatta områden”. Få lär invända mot att barn som kommer till Sverige i tidiga tonåren måste få extra undervisning i svenska för att ha en chans att klara skolan. Men att rakt av slå fast att ”skolor i utsatta områden” ska få extra resurser retar sannolikt upp föräldrar till barn i helt ”vanliga” skolor som inte får det stöd de behöver. Moderaterna verkar inte ha funderat över om deras integrationspolitiska förslag lever upp till medborgarnas krav på rättvisa och likhet inför lagen, och vad det betyder för integrationen.

Svantesson presenterar också förslag som inte strider mot principer om likabehandling. Att förlänga provanställningstiden från sex till tolv månader skulle gälla alla, och förbättra chanserna till en provanställning för alla som står långt från arbetsmarknaden, oavsett härkomst.

Luddigast i artikeln är formuleringen ”förtydligade villkor för anhöriginvandringen”. Det ska utläsas som ”tydligare försörjningskrav”, men luddigheten tyder på att Svantesson vill hålla sig väl både med de moderater som vill ha en striktare och de som vill ha en mer generös anhöriginvandring. Det rimmar inte särskilt väl med syftet med Moderaternas arbetsgrupper: Att ”möta väljarna med tydliga förslag” inför valet 2014.

Läs mer om