Kan Adaktusson rädda KD

EU-parlamentetLars Adaktusson gjorde sitt första journalistiska vikariat på den oberoende kristna tidningen Dagen. Därefter har han kopplats samman med Kristdemokraterna och han har länge varit ett av de hetaste namnen för partiets kandidaturlistor. När Adaktusson nu meddelar sitt intåg i politiken är det knappast en överraskning.

Västervik2013-02-21 09:58
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Krisdemokraterna är ett viktigt parti på den partipolitiska arena. I Sverige bildades det 1964 under namnet Kristen Demokratisk Samling (KDS) som en reaktion dels mot avkristnandet av Sverige, dels mot kulturradikalismen. 1991 valdes partiet in i riksdagen av en väljarbas i såväl Svenska kyrkan som i frikyrkliga samfund. Även sekulära väljare röstade på dem. Partiet fick 7,14 procent av rösterna.

I dag går partiet kräftgång. Enligt senare opinionsmätningar ligger det under riksdagsspärren. Främsta anledningen till detta är att man inte lyckats förmedla sin gedigna idémässiga grund. I en gästkrönika i Dagen, november 2012, säger Adaktusson att han ser ”stora möjligheter för partiet att framgent dra nytta av den värderingsmässiga grunden ”. Den generella avsaknaden av ideo¬logi och idémässig förankring i svensk politik öppnar spännande möjligheter för värderingsbaserade politiska rörelser”.

Den inställningen är viktig för Kristdemokraterna. Det är trångt i den politiska ankdammen och partiet har inte bara hamnat i skuggan av Nya moderaterna utan även tryckts ned under ytan. Detta trots att stora väljargrupper uppenbarligen törstar efter ett alternativ till de liberala strömningarna, vilket bland annat gynnat Sverigedemokraterna.

I sin debattartikel skriver Adaktusson: ”Min övertygelse är att vi mer än någon gång tidigare behöver en familjepolitik som i större utsträckning tar utgångspunkt i barnens behov och den enskilda familjens önskemål. Samtidigt ser jag betydelsen av en etik, byggd på kristen värdegrund, som i sig kan utgöra motvikt till egoism, kortsiktighet och överdrivet reglerande”. Det bådar gott för paritets återtåg.

Han planerar att kandidera till Europaparlamentsvalet nästa år och ta över stafettpinnen från Alf Svensson. Göran Hägglund kritiserade nyligen centraliseringen av finanspolitik och beskattning som sker inom EU. I sin debattartikel trycker Adaktusson särskilt på den för kristdemokratin grundmurade subsidiaritetsprincipen som innebär att beslut ska fattas på rätt nivå. Kanske kan hans löfte om att värna denna skapa lugn i de egna leden.

Med rätt ton bör Kristdemokratin kunna bli ett parti att räkna med i valet 2014. Kombinationen av en begränsad stat, vurmandet för de naturliga institutionerna som föreningar och familjen samt den mycket generösa sociala politiken har varit framgångsrik på andra platser i världen. Näst efter den socialistiska är kristdemokratin i dag den största internationalen. Det indikerar att det finns värden i kristdemokratin som glömts bort, eller gått svenskarna förbi. Det återstår att se om Adaktusson kan förvalta de möjligheter han talar om. Att påverka kristdemokraternas nationella politik blir svårt om han sitter på EU-nivå.

Läs mer om