Men bakom den litet lustiga söndagsaktiviteten att hålla öppet hus på en minkfarm, finns en bransch som har pressats hårt i många år och bestämt sig för att ändra strategi.
Svenska minkfarmar är svårt utsatta för attentat från djurrättsaktivister. Mellan åren 2003 och 2011 drabbades pälsindustrin av 341 allvarliga attentat - allt ifrån mordhot till att minkarna släpps ut (sådana "fritagningsaktioner" leder till att nästan alla djuren dör). I ett reportage i Expressen den första december 2012, säger Johan Dalén från Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund att minkfarmarna har tröttnat på att bara ligga lågt och hoppas på att terrorn ska upphöra. "Det har visat sig inte fungera. Nu vill vi vara mer öppna med vad vi gör och visa hur verkligheten ser ut", säger han.
Det är inte bara våldsamma djurrättsaktivister som hotar minkfarmerna. Rödgröna politiker har genom åren flörtat med djurrättsrörelsen genom att diskutera olika sätt att stoppa branschen.
Vid S-kongressen 2001 beslutade partiet helt sonika att förbjuda minkfarmer. Dåvarande jordbruksminister Margareta Winberg förkunnade: "Detta är ingen framtidsbransch. Jag är stolt över kongressens modiga beslut att göra ett etiskt ställningstagande".
När Winberg efterträddes som jordbruksminister av Ann-Christine Nykvist lindrades tongångarna något. Nykvist insåg att ett rakt branschförbud skulle strida mot principer om näringsfrihet. I stället föreslog hon så extrema skärpningar av djurskyddskraven att det i praktiken skulle tvinga minkbönderna att lägga ned verksamheten.
När Nykvists lagförslag skulle klubbas hade dock maktskiftet skett. 2006 röstade den nya borgerliga riksdagsmajoriteten ned förslaget.
Detta är bakgrunden till uppmaningen att klappa en mink. Svenska minkbönder är en grupp företagare som hotas av både våldsamma aktivister och förbudssugna rödgröna politiker. Att hålla öppet hus och låta allmänheten få insyn i och lära sig mer om minknäringen är alltså inte bara ett gulligt och roligt initiativ, utan en överlevnadsstrategi från en utsatt bransch.
Alliansregeringens förhållningssätt till minknäringen är väsensskilt från de rödgröna partiernas. När man stoppade S-förslaget om djurskyddsregler som i praktiken hade inneburit nedläggning beslutade man i stället om forskning och utveckling av djurskyddet. Det är ett arbete som pågår kontinuerligt, och som även minkbönderna tjänar på. Till Expressen uppger branschföreträdare att skinnen från svenska minkfarmare rankas i toppklass i världen, och att skinnen blir finare ju bättre djurhållningen är.
Att förbjuda minkfarmer i Sverige skulle innebära att cirka 1 000 personer blev arbetslösa. Det skulle dessutom innebära att den höga efterfrågan möttes av minkbönder i andra länder, där djurskyddsreglerna är svagare än i Sverige och djuren har det sämre. Något att fundera på medan man klappar en mink.