Konservativa tankar bland unga

BRÅ:s rapport om ungdomsbrottslighet är mycket glädjande läsning. Den visar att ungdomar sedan mitten av 1990-talet snattar mindre, begår färre bilstölder och målar mindre olaglig graffiti. Även den grupp som begår grova kriminella handlingar har blivit mindre. Dessutom dricker sig inte lika många unga berusade. Unga har också blivit allt mindre toleranta mot personer som begår brott eller dricker.

Västervik2013-02-28 00:01
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Har borgerlighetens ideal och dygder fått nytt liv i den yngre generationen? Mycket tyder på det. Bland annat verkar värdet av flit fått en renässans bland dem. En av studiens förklaringar till ungdomarnas förändrade beteende är nämligen en generell trend av framtidsdisciplinering: den allt större betydelsen av utbildning för att få arbete och ökad konkurrens på arbetsmarknaden antas ha medfört att allt fler ungdomar avstår från att begå brott eftersom de inte vill riskera sin framtid.

Ytterligare en trevlig utveckling är att färre ungdomar än tidigare är ute och ränner på kvällarna. Bland annat beror det på att de umgås med sina vänner över internet och kan därför sitta hemma och chatta. Men studien visar också att de i större utsträckning än tidigare umgås med sina föräldrar. Många är åtminstone ett par gånger i veckan med en förälder ”för att göra något trevligt ihop, exempelvis gå på bio eller liknande”. Uppenbarligen har även familjen fått en högre status.

Denna konservativa trend bland unga har varit känd under en längre tid. I Dagens Nyheter, 30 september 2010, kallar Sofia Rasmussen, framtidsstrateg på det internationella konsult- och analysföretag Kairos Future generationen född 85 - 95 för Generation Ordning. Enligt henne står de för ett värderingsskifte. De är inte rebelliska på samma sätt som tidigare ungdomsgenerationer. De drömmer inte om att bli rika utan om familjelivet, den rätte, barn och hus. Ett Svenssonliv helt enkelt. Rasmussen menar att ungas protester i dag riktas mot äldre kusiner som inte vill växa upp utan ”jobba med media”, och mot föräldrageneration, de ironiska 60-talisterna.

Kanske håller tidigare generationers högmod på att besegras av en mer pragmatisk syn på livet.

Fortfarande finns den grupp ungdomar som begår de grövsta brotten. De har ofta ett umgänge som spär på deras destruktiva beteende. Sällan har de någon bra vuxen att tala med och relationen till föräldrarna är många gånger dålig. Dessa ungdomar behöver mer hjälp än en samhällelig attitydförändring kan åstadkomma.

Därför är det väldigt bra att de ungdomar som bara är rebeller för sakens egen skull, men som egentligen har en varm säng, mat och föräldrar som sörjer för dem, har blivit färre. Att ungas inställning till livet utvecklas i konstruktiv riktning och blir mer moralisk och dygdig ger nämligen utrymme för att ta hand om de ungdomar som faktiskt behöver hjälp, som hamnat fel på riktigt. BRÅ:s studie pekar därför mot en mycket solidarisk och önskad utveckling, som stärker oss som nation och som folk.

Läs mer om