Till skillnad från Grekland och många andra länder i södra Europa har vi i Sverige en hög tillit till staten, vi betalar plikttroget skatt och vi kan med resultat se till vilka ändamål skattekronorna går. Huvudproblematiken i den ekonomiska krisen i Euorpa är just korruption och oseriösa makthavare.
Men till vår besvikelse rullas nu den ena nyheten efter den andra upp om myndigheters och statliga stiftelsers oaktsamhet med skattepengarna - något som i grunden äventyrar vår tillit till och vilja att betala skatt. Staten är den enskilt största arbetsgivaren i Sverige med totalt tusen myndigheter. Just nu är det Näringsdepartementet med Vinnova, Tillväxtverket och Stiftelsen för statlig forskning som granskas men den närmsta tiden kommer med största sannolikhet fler verk och myndigheter att prövas.
Det är viktigt att skilja på privat och på statligt. I det privata näringslivet må representation av större mått förekomma men för statens finanser gäller andra regler. Statens finanser ska skötas med stor eftertanke och återhållsamhet. Kompetenser ska självfallet tas till vara och det ska ges möjlighet till fortbildning. Men skärgårdsutflykter, spabehandlingar och Grand Hotel-notor är något helt annat.
Inte bara representationskontona granskas med rätta utan även de projekt och satsningar statliga verk och myndigheter gör och har gjort. Det hårt prövade Tillväxtverket har till exempel satsat miljonbelopp på kvinnligt företagande utan någon ordentlig uppföljning av projektet. Ja vad ska man säga?
Ett bestämt, handlingskraftigt ledarskap är av yttersta vikt. För i avsaknad av en förebild som tydligt visar rätt och fel och som med eget föredöme visar ansvar, insikt och respekt för statens finanser, kan "råttorna börja dansa på bordet" - för att förenkla med ett gammalt ordspråk.
Nej, vi vill se tydliga, rättrådiga politiska ledare och en handlingskraftig Annie Lööf som snart firar ett år som centerpartistisk ledare. Lööfs uppgift är att markera och att med hög röst säga ifrån. Ansvariga ska samtidigt ta konsekvenserna av sina handlanden och inte komma med undanflykter som "vi visste inte att".
Nu finns möjligheten att skärpa myndigheternas regler för representation och generaldirektörers ersättning. Ett framtidsscenario vi inte vill se är att vi förlorar den tillit som byggts upp under tid och som gör Sverige så unikt. Sverige ska fortsatt vara ett exempel för väl fungerande samspel mellan skattebetalare och stat för så kan vi stå starka genom orostider och så vill vi trygga vår framtid.