Det går ofta allt för lång tid mellan att anmäl görs och förundersökningen inleds, om den inleds överhuvudtaget. Utredningarna tar sedan lång tid, leder till få åtal och ännu färre fällande domar.
Det var därför glädjande att rikspolischef Bengt Svenson i förra veckan presenterade flera förslag på hur svensk polisk kan bli bättre. Han har rätt i mycket, men missade dessvärre en synnerligen viktig fråga.
Rikspolischefen menar att en sammanslagning av dagens 21 polismyndigheter till en enda stor myndighet skulle leda till ökad effektivitet. Det stämmer nog. Polisorganisationskommittén som snart lämnar sitt betänkande kommer med all sannolikhet dra samma slutsats. Sammanslagningen av Åklagarmyndigheten 2005 bedömdes leda till tydligare ledning, ökad flexibilitet i verksamheten, mer effektivt resursutnyttjande och ökad rättssäkerhet för medborgarna.
Vidare framhöll rikspolischefen vikten av en moderniserad IT-struktur, vidareutbildning av chefer och ett utvecklat samarbete med åklagare, bland mycket annat. Men vad som inte nämndes var hur en god arbetsmoral kan befrämjas.
De flesta nyutbildade poliser vill arbeta i yttre tjänst. Det är ingen slump att rikspolisstyrelsens rekryteringssida enbart visar bilder på poliser utomhus och i uniform. Polisutbildningen är inriktad mot att patrullera och ingripa vid 112-larm. Därför är det ofta förödande för arbetsmoralen när dessa motiverade nyblivna poliser placeras bakom ett skrivbord och tvingas utreda.
Det är lika enkelt som självklart att rätt person måste vara på rätt plats. Samtidigt är det viktigt att ansträngningar också lönar sig. Det må vara problematiskt med individuell lönesättning för poliser i yttre tjänst, men knappast för utredare. Polisen måste i betydligt högre grad belöna flit och goda arbetsinsatser.
Oavsett hur moderna datorprogram som finns tillhanda eller hur många tjusiga diplom som hänger på väggarna krävs det nöjda och motiverade poliser för en effektiv organisation. På denna punkt är det tydligt att polisen har en utvecklingspotential. Sannolikt finns det mycket att lära av det privata näringslivet.
Det är inte utan anledning som företag lönesätter personal individuellt och undviker ofrivillig omplacering. Även poliser - eller kanske i synnerhet poliser - måste ha en god arbetsmoral.