Politik för att minska utanförskapet

Språket är nyckeln till all framgångsrik integration. Den som behärskar språket kommer alltid att ha fördelar jämfört med den som inte gör det.

Västervik2008-02-19 00:09
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Språket är vägen in i samhället, till arbetsmarknaden, till fungerande sociala kontakter utanför den egna gruppen eller familjen, till utbildning och framgång i det nya landet. Därför är den språkträning vi erbjuder dem som kommer hit förmodligen det allra viktigaste enskilda inslaget i hela integrationspolitiken.

Men just den verksamheten - SFI, svenska för invandrare - dras med allvarliga kvalitetsproblem och så har det varit länge.


Varje gång sfi-verksamheten har utvärderats - vilket i sig är svårt eftersom huvudmännen kommunerna redovisar på väldigt olika sätt - visar det sig att kvaliteten är undermålig och att det ställs alldeles före låga krav på studieresultat. Sfi har för många blivit ett slags försörjning där man kan hålla sig kvar år efter år utan att det ställs krav på resultat. Av dem som inledde sin sfi-utbildning 2003/04 fanns 25 procent fortfarande kvar i systemet efter två år - en oroväckande hög siffra.

Men problemet är inte bara att många fastnar i systemet. Många elever hoppar av i förtid eftersom de inte tycker att undervisningen ger dem någonting.

Sfi-lärarna saknar i de många fall adekvat utbildning. Endast en av tio har rätt utbildning i svenska som andraspråk.


Nu tar regeringen tag i problemet. Utbildningsminister Jan Björklund och integrationsminister Nyamko Sabuni presenterade i DN på måndagen en serie förslag som syftar till att höja kvaliteten på sfi så att den faktiskt kan fylla den avsedda funktionen.

Björklund och Sabuni konstaterar att det faktiskt är häpnadsväckande att sfi - som är en del av det allmänna skolväsendet - har kunnat urholkas på det här sättet.

Och det kan man verkligen undra. Varför har ingen tagit tag i detta förut? De kommunala huvudmännen har alldeles för ofta behandlat sfi som något man måste göra, men som ingen egentligen engagerar sig i. Nu är det förhoppningsvis slut med det.


De åtgärder Björklund och Sabuni nu föreslår kan göra mycket för att höja både status och kvalitet i sfi-verksamheten. Bland annat vill de ha nationella slutprov i samtliga tre studievägar. Proven ska utformas av Skolverket och börja användas 2009. De vill också utreda möjligheten att införa en tidsbegränsning i sfi, man ska inte kunna vara inskriven hur länge som helst.

Björklunds och Sabunis förslag är viktiga delar i en politik som syftar till att minska utanförskapet. Vad säger tidigare integrationsministern Mona Sahlin om saken?

Läs mer om