Så in i Norden

Intresset för Norden är just nu stort. De nordiska länderna har föredömligt stått sig starka genom den ekonomiska krisen tack vare väl fungerande statsförvaltningar och väl förankrade demokratier. Under rådande turbulens i Europa väcks tanken om ett utökat nordiskt samarbete för i orostider stärks våra band till varandra.

Västervik2012-08-22 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Historiskt kan vi till exempel se Kalmarunionen som en ekonomisk-politisk nödvändighet i det då oroliga Europa. När det utrikespolitiska läget stabiliserades för Nordens del, försvagades unionstanken.

På samma sätt försvagades det nordiska samarbetet i samband med några av de nordiska ländernas medlemskap i EU. Men nu lyfts frågan om ett närmre, utökat samarbete på nytt.

Samhörigheten mellan de nordiska länderna bygger i grunden på kulturgemenskapen och språkförståelsen liksom gemensamma värderingar i fråga om demokrati, rättvisa och rättsstat. Nordens låga befolkningsantal gör det särskilt viktigt att tillsammans göra vår röst hörd.

Vi samarbetar redan på en rad områden som militärt, ekonomiskt och inom kultur. Om vi fördjupar, utvecklar och stärker vårt samarbete samt ser över fler områden att samarbeta inom, kommer vi fortsatt kunna stå starka i en allt mer globaliserad värld.

Trots våra likheter förekommer självklart olikheter: våra länder har något olika kynne och ser på varandra ur något olika vinkel. Det är heller ingen hemlighet att några av oss i sekler legat i "grannfejd" med varandra, att vi berättar lustiga historier om varandra och att vi älskar att härma varandras språk. För vi är ju en familj, vi beter oss som syskon som i grunden känner stark samhörighet.

Det land inom den nordiska familjen som egentligen står oss närmast men som vi känner till minst, är Finland. I samband med Märkesåret 1809 - till minne av finska kriget och "rikssprängningen" - uppmärksammades Sveriges och Finlands gemensamma historia. För många i Sverige var Finland innan dess bara mumintroll, Finlandsfärja och ett lustigt språk på mjölkförpackningen. Nu förstår fler hur nära våra länder står varandra. Allt oftare är det i dag just Finland som vi i Sverige refererar till som framstående exempel inom skola, försvar och välfärd. Låt oss utveckla vår relation till Finland.

Vi kan aldrig med säkerhet förutspå framtiden men vi vet att det i dag är den globala världen vi ska samspela i och med största sannolikhet så även imorgon. Vi bör därför stärka vårt
nordiska samarbete och som motpol till södra Europas turbulens stå som förebild för andra länders funktionalitet. Det handlar inte om ett vi-och-dom-tänkande utan snarare om nya former av samarbete. Den som vill lära mer om Norden och nordisk kultur rekommenderas besöka Bokmässan i Göteborg i slutet av september som i år bär temat Norden.

Läs mer om