Skola på samma villkor

Under förra året upptäckte skolinspektionen 50 skolor som bröt mot skollagen genom att ta ut felaktiga avgifter från eleverna. Eftersom att all utbildning ska vara kostnadsfri är det förbjudet för skolor att ta ut höga avgifter för exempelvis skolresor. Ändå är det många skolor som bryter mot reglerna, vilket leder till problem.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Västervik2011-06-10 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

I sommar blir det däremot till viss del förändring på det området i och med att den nya skollagen träder i kraft. Enligt den kommer skolor få ta ut högre avgifter som är helt frivilliga. Det kan vara för att åka på en skolresa, men då måste alla elever kunna åka med - oavsett om de kan betala eller inte.

Det kan ses som ett sätt att öka föräldraengagemanget på. Och något sådant måste kunna vara välkommet. Även om Skolverkets nya bestämmelser lämnar en del frågetecken - om det ska finnas maxbelopp till exempel - är det positivt att föräldrar ges möjlighet att finansiera aktiviteter som de vill att klassen ska kunna göra, även om skolan inte har råd. Familjer ges större utrymme att ta ansvar för sina barns skolgång.

Men en sak måste alltid stå fast - principen att alla har rätt till samma utbildning oavsett inkomst. Barn och ungdomar ska inte missa schemalagda aktiviteter eller resor för att deras föräldrar inte har råd att betala de högre avgifter som krävs.

Att all utbildning ska vara kostnadsfri kan inte undermineras av att skolor vill profilera sig på ett sätt som ger elever extra kostnader. Valfriheten i skolan behöver hållas konstant - och ska extra pengar skjutas in privat ska det vara familjernas sak att bestämma. Elever ska inte behöva välja bort en skola för att denna innebär extra kostnader.

Håkan Juholt har i veckan uttalat sig i frågan. Till tidningen Dagen säger han att alla avgifter borde förbjudas.

I dag kan nämligen mindre avgifter tas ut för olika typer av aktiviteter. Det tycker S-ledaren inte är lämpligt - entréer till badhus till exempel ska ingen behöva betala, tycker han. Men om vi vill att fler och fler saker ska bli offentligt finansierade i stället för privat behöver vi inse att pengarna måste komma någonstans ifrån. Någonstans behöver vi dra gränsen.

Det är rimligt att öka möjligheterna för föräldrar att gå in med pengar, inte bara tid, för att en skolklass ska kunna göra mer än vad skolan kan betala. Samtidigt får vi inte lämna linjen att alla barn och ungdomar, oavsett ekonomisk situation, har rätt till utbildning på samma villkor. Det är en balansgång vi är skyldiga att klara av.

Läs mer om