Sobril inget för fiskar

Att läkemedel som släpps ut i naturen påverkar djurlivet är ingen nyhet. Dock har det främst handlat om de fysiska åkommor som drabbat djuren. Exempelvis har man sett hur p-piller i vattendragen har fått hanfiskar att utvecklas till honor. Nu visar en studie från Umeås universitet att olika ämnen även kan påverka djuren psykiskt.

Västervik2013-02-18 00:01
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

I studien släpptes abborrar ned i vatten med substansen oxazepam som finns i många ångestdämpande mediciner, bland annat Sobril. Vattnet hade samma halter av ämnet som hittats i sjöar kring svenska storstäder. Fiskarna som vanligtvis är sociala och vaksamma blev under läkemedlets påverkan plötsligt asociala, orädda och extremt hungriga.

Dessa egenskaper är i sig inte farliga för fisken, men i förlängningen kan det orsaka obalans i hela ekosystemet i vattendragen. När fiskarna äter mer zooplankton minskar trycket på algerna vilket kan resultera i ökad algblomning. Orädda, glupska fiskar blir dessutom dumdristiga och löper större risk att bli uppätna.

Enligt forskarna bakom studien är lösningen på problemet inte att stoppa ångestmedicinerna. Läkemedel ska inte designas utifrån miljöpåverkan, menar de. Lösningen är istället att anlägga ett effektivt reningssystem.

Regeringen utreder visserligen hur vattenkraftsbolagen ska skydda djur- och växtliv från föroreningar. Men samtidigt begränsas möjligheterna till investeringar i dessa projekt. Det kommer inte längre gå att söka finansiering för enskilda projekt. Resultatet kommer bland annat bli färre fiskevårdsområden och färre laxtrappor. Dessutom kommer de pengar som tidigare gått till att motarbeta övergödning av Östersjön och Västerhavet tas bort helt.

Från förra året har man totalt skurit ned budgeten för havs- och sjömiljö med en tredjedel, motsvarande 235 miljoner kronor. Trots detta är målen för Havs- och vattenmyndigheten desamma som tidigare. Den ska verka för levande sjöar och vattendrag, för ett rikt växt- och djurliv, ett hav i balans och en levande kust.

Att denna del av miljöpolitiken nu prioriteras ned är en märklig utveckling. Regeringen har hittills lagt stor vikt vid havs- och vattenfrågor och har länge lutat sig mot att man ger mer pengar till miljöprojekt än den tidigare regeringen gjorde. Men Socialdemokraterna styrde i en annan tid. I dag vet vi betydligt mer om hur läkemedel och kemikalier påverkar djurlivet.

Liksom Sverige värnar om den fauna som lever på den öppna åkermarken, bör vi även värna den mångfald som finns i vattendragen. När fiskarna som lever i sjöar nära våra storstäder är höga på ångestdämpande mediciner borde en varningsklocka ringa. Den psykiska ohälsan bland oss landlevande ska inte gå ut över abborrarna.

Läs mer om