Redan förra året röstade Stockholms läns landsting för ett sprutbytesprogram, men i Stockholms stad har Moderaterna lyckats förhala beslutet. Tills nu, när det största partiet i kommunfullmäktige fick vika sig för majoritetens röster.
Det som nu röstats igenom är ett försök som ska utföras på en begränsad tid, och sedan utvärderas vetenskapligt. Framförallt ska programmet verka som en HIV-preventiv strategi, men också som en hjälp och motivation för de som vill avsluta sitt missbruk. Egentligen är frågan inte särskilt kontroversiell. Sedan 2006 är det tillåtet för landsting att ansöka till Socialstyrelsen om att få dela ut rena sprutor under ordnade former. Ändå finns programmen bara i Skåne, och det finns mycket missuppfattningar kring vad programmet innebär. Kritiker menar att de uppmanar till missbruk eller att de är helt verkningslösa.
Men hösten 2009 ställde sig både Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet bakom att sprutbytesprogram bör införas i fler landsting. Som argument för programmen angav organisationernas generaldirektörer på DN-debatt bland annat att smittspridningen i Skåne under 2000-talet i princip har varit obefintlig, medan ett 20-tal nya fall av HIV har påträffats i Stockholm varje år. Och att alla, även missbrukare, har rätt till hälsovård.
Men det finns en utbredd skepsis mot att sjukvården ska dela ut rena sprutor till missbrukare. Enligt Moderaterna strider sådana program mot svensk narkotikapolitik genom att underlätta missbruk. Och visst finns det en problematik i frågan, allra helst skulle ju inga sprutor behöva användas över huvud taget. Samtidigt bör vi komma ihåg att sprutbytesprogram knappast är hela svaret på svensk narkotikapolitik och hur vi ska bekämpa missbruket. Framför allt tjänar sprutbytesprogram som en HIV-preventiv insats.
En annan viktig funktion för kliniker med programmet är att de innebär en ingång till vården för människor som traditionellt inte är vårdsökande. Klinikerna kan inte bara lämna ut rena sprutor, enligt lag måste det också finnas möjlighet till test, vaccinationer, hälsorådgivning och motiverande samtal. Sprutbytesprogram kan också innebära ett viktigt första steg i en missbrukares erkännande och en nödvändig hjälp för den som vill avsluta sitt missbruk.
Sprutbytesprogram är inte hela lösningen i bekämpningen av drogmissbruk i Sverige. Vi måste se det för vad det verkligen är - HIV-förebyggande och en ingång till vården. När vi börjar göra det kanske fler landsting kan införa programmet så att fler människor får vård och färre blir smittade. För alla har rätt till vård.