Det första jag möttes av på flygplatsen i Frankrike var stora affischer som löd: "Historiens största misstag" där Greklands eurointräde jämfördes med Versaillefreden och Maginotlinjen. Väl inne i Europaparlamentets korridorer satt dystra italienare, uppgivna greker och knäckta fransmän. Vanligtvis är det tusentals frågor på agendan med sprudlande aktivitet inom alla områden men just nu handlar allting om den ekonomiska krisen i Sveriges ena parlament. I vårt andra parlament i Stockholm handlar det mesta om restaurangmomsen, socialförsäkringssystemet och partibidragen. Varför ska det vara så?
Den totala avsaknaden av europeiskt ledarskap blev som tydligast när jag bänkade mig i plenisalen för att lyssna till EU-kommissionens ordförande Barroso. Han brukar hålla "State of the union"-tal på samma sätt som Obama gör i USA. Skillnaden är att medan amerikanerna vet vem som är deras ansvariga ledare är vi européer desto mer förvirrade. Vid sidan av kommissionens ordförande finns Europeiska rådets ordförande, EU:s höga representant för utrikesfrågor och de ständigt roterande ordförandeländernas regeringschefer. Och när allt kommer omkring brukar ändå Tysklands och Frankrikes ledare ändå köra över alla andra. Trots det rycker många på axlarna.
Kanske är vi svenskar inte lika intresserade av ledarfrågan eftersom vi är så fruktansvärt bortskämda i jämförelse med övriga EU-länder. Vi hade ett reformutrymme att kunna satsa pengar när andra tvingas skära ned över hela linjen och vår konkurrenskraft är den tredje bästa i hela världen, enligt World Economic Forum. Vi står utanför valutasamarbetet och märker därför inte av krisen på samma sätt. Efter rekordsiffror på över 5 procent förväntas BNP öka med 1,3 procent under 2012 medan andra EU-länder beräknas till omkring 0,3 procent. Medan irländare, spanjorer och britter dagligen våndas över tidningsrubriker om framtidens välfärd och jobb handlar rapporteringen i Sverige om kungaskvaller eller Håkan Juholts dagsform.
Idag är Europasamarbetet så självklart för oss svenskar att till och med Vänsterpartiet på sin kongress diskuterar att tona ned utträdeskravet. Vårt grannland Danmark tog på nyårsdagen över som EU-ordförandeland och det blir en rafflande vår med toppmöten för att klara vår tids största ekonomiska kris. Vi borde ta för oss mer. Sverige är Europamästare i stabila offentliga finanser och konkurrenskraft. Låt oss hoppas att vi också blir det i fotboll till sommaren.