Vad vet vi om framtidens arbetsmarknad?

Lagom till skolstart drar debatter kring skolan igång. Nu är det Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé som stuckit ut hakan. Moderaterna vill nämligen styra om gymnasieskolan efter den nu rådande arbetsmarknaden genom att dra ner antalet utbildningsplatser på det estetiska programmet.

Tomas Tobé (M).Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Tomas Tobé (M).Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Västervik2012-08-27 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Tomas Tobé menar att många läser utbildningar inom områden där efterfrågan inte är tillräckligt stor då de avslutat sina studier. Men börjar man styra gymnasieskolan till att bli en utbildningsfabrik och universitetet till arbetsförmedling kommer snart bildning och kreativitet försvinna. Samhället skulle då bli mycket grått och tabellformat.

Totalt läser åtta procent på estetiska programmet. En del läser estetiska programmet för att utveckla sina talanger vid sidan av de teoretiska ämnena medan andra går in för en karriär inom till exempel konst eller musik. Många väljer med andra ord att läsa vidare på universitetet medan några finner jobb inom de talanger de fått utveckla. Arbetsmarknaden mår bra av den kreativitet anställda med olika bakgrund bidrar med.

Förra sommaren rasade den humanioradebatt Svenskt Näringsliv drog igång. Debatterna påminner till viss del om varandra. Humaniorastudenter finner ofta jobb efter studierna, även om det kanske inte är just inom de specifika ämnen de fördjupat sig i. De är i allra högsta grad anställningsbara och har genom sin utbildning tränats till kritiskt tänkande samt goda språkkunskaper och bildning. Vem vill inte ha en sådan medarbetare anställd i företaget? På samma sätt har en estet sin kreativitet att i olika sammanhang bidra med och utgå ifrån.

En studievägledares rekommendationer ärnödvändigtvis inte alltid av godo men självklart bör informeras om de olika valens gångbarhet. Arbetsmarknaden skiftar snabbt och döm om besvikelse för den som rekommenderats en utbildning för ett yrke där jobben sedan inte finns då det är dags.

I den här debatten förekommer en statisk syn på arbetsmarknaden. Vem har sagt att inte esteterna kan skapa nya jobb? Vet vi egentligen något om framtidens arbetsmarknad? Jobbfrågan har hög prioritet hos våra politiker men det diskuteras sällan vad vi ska jobba med i framtiden, har vi egentligen någon aning om det? Vi måste ta till vara på kreativiteten för den som är kreativ har fantasi, intuition, formsinne och helhetstänkande. Dessa egenskaper behövs då vi genom att klara oss på den globala marknaden med hård konkurens måste tänka nytt.

Men ytterst handlar det om valfriheten. Moderaterna som åtminstone tidigare förespråkade valfrihet har nu bitit sig själva i svansen. Det ska ges möjlighet för dem som så önskar, att söka estetiska programmet. Har vi otur kan det finnas en Chopin eller Michelangelo som aldrig får chansen att bli upptäckt.

Läs mer om