I dag har papperslösa bara rätt till akut vård och landstingen har rätt att ta ut den faktiska kostnaden för vården. Detta innebär naturligtvis stora problem för flera tusen vuxna och barn som befinner sig i Sverige och inte har möjlighet att uppsöka vård. Dessutom har det lett till förvirring och gråzoner inom vården, där landstingen inte vet vad som gäller.
Erna Zelmin, som är ansvarig utredare menar också att Sveriges sjukvård inte har levt upp till den mänskliga rättigheten om rätten till bästa möjliga vård för alla. FN som tidigare har riktat kritik mot Sverige på området har haft rätt, visar utredningen.
Utredningen tillsattes redan under förra mandatperioden, och under tiden har regeringen tillsammans med Miljöpartiet kommit överens om en fortsatt linje för migrationspolitiken.
Överenskommelsen gällde bland annat utökad vård för papperslösa och var en stark markering mot Sverigedemokraterna, som fick dörren igenslagen till det enda område deras politik egentligen handlar om. Lagändringarna som utredningen nu föreslår är en given fortsättning på regeringens nya linje. Det är också ytterligare en seger för Kristdemokraterna som länge verkat för att få en förändring i frågan.
Ändringarna föreslås träda i kraft januari 2013, men det är ännu inte klart. Migrationsminister Tobias Billström (M) har redan kritiserat utredningen och kräver att den ska kompletteras. Bland annat uttrycker han oro för att ändringarna ska innebära att fler söker sig till Sverige eller stannar kvar illegalt för vårdens skull. Det är ingen hemlighet att Moderaterna är meningsmotståndare i frågan, och faktiskt fått vika sig. Men det är ändå intressant att migrationsministern är så ivrig att om inte förhindra, så i alla fall förhala en ändring som gör att Sverige bättre lever upp till internationella konventioner. Socialminister Göran Hägglund (KD) uttrycker ingen liknande oro, till Sveriges Radio säger han att det inte finns några studier från andra länder som visar ett sådant samband.
Lagförändringarna som föreslås och som förhoppningsvis utan kompromisser införs inom två år handlar om helt grundläggande rättigheter. Att det idag finns fog för kritik mot hur vi hanterar mänskliga rättigheter är inte Sverige värdigt. Därför är det mer än välkommet med en utredning som föreslår en radikal förbättring.