En fröjd för ögat måste det ha varit att se Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk en sommarnatt dansa i korsningen mellan Båtsmansgatan och Norra Varvsgatan i Västervik. Ryktet säger att de dessutom var mycket lätt klädda...
Musik och sång hördes dock ofta från huset intill. Från ovannämnda förstås och av värden Lars "Frosse" Frosterud.
Den gode Frosse hann med att bo på båda sidor av Båtsmansgatan men nu gäller det fastigheten i kvarteret Styrmannen som i dag ägs av Ingrid Wiking.
Huset har adressen Båtsmansgatan 3 men gränsar till såväl Norra Varvsgatan som Återvändsgatan. En del kvarter i Gamla Öster är charmigt smala. Huset från 1800-talet byggdes till mot Återvändsgatan 1931. 1940 tillkom en terrassbyggnad med garage mot Norra Varvsgatan. I modern tid har fastigheten bebotts av Ulf Moreau och sedan Frosteruds som lät tilläggsisolera det tidigare reveterade huset. I dagsläget är det Ingrid Wiking och Ulf Grahn samt Berit och Per Adler.
I huset har det tidigare bott en mycket musikalisk familj och som dessutom liksom Lars Frosterud var lärare. Lärarparet Lars och Gerda Sundell med döttrarna Stina och Greta. Pappan var en skicklig violinist men behärskade många instrument. Han engagerades bland annat som biografmusiker. Familjen bildade ofta en kvartett som förgyllde Västerviks musikliv.
"Det tillhör min barndoms vackraste upplevelser när vi brukade stå vid syskonen Bengtssons skeppsbageri, då familjen Sundell musicerade, och njuta av de vackra tonerna som strömmade ut genom de öppna fönstren i lägenheten vid Varvsgatan. En ny och vackrare värld öppnades sig för oss."
Så skrev Walter Andersson i sina Minnen från Östra kvarteret i Västervik.
Stina Sundell studerade vidare vid Musikaliska Akademien och tre år i rad på 1920-talet utsågs hon till Jenny Lind-stipendiat. Hon blev en framstående konsertpianist och musikpedagog i Stockholm. En elev som hon senare hade var Eva Pierrou.
Granne med Sundells bodde på den tiden folkskolläraren Johannes Holmqvist, som enligt Walter Andersson var en mycket kärvänlig gammal farbror. Han var ungkarl men höll sig med en hushållerska som kallades Tant Klara.
Andra som bott där är "Prick-Nisse", Folke Nilsson, som hade som uppgift att att pricka av ankommande gods med ångarna Tjust och Gamleby.
- Hans fru hette Ebba och som vi kallade för saliga Ebba då hon ofta besökte kyrkan, berättar gamle Österpojken Arne Wenell som växte upp i grannskapet. Dessutom bjöd hon mig på raggmunk och kroppkakor i bland.
En annan i huset var "styva Tellman" eftersom han alltid hade krage och slips. Ytterligare en person som bott i huset är kanotisten Sven "Mannen" Johansson som tillsammans med Erik Bladström tog olympiskt guld 1936. (fort nästa sida)