Västervikaren Lars Thelin tillträder som chef för upphandlingsenheten på Västerviks kommun i augusti. Han kommer närmast från en tjänst som affärsområdeschef på Elfa International.

– Jag har jobbat på Elfa väldigt länge. En stor del av mitt yrkesverksamma liv faktiskt. De senaste tre åren var jobbet förlagt till Malmö, säger han.

Han ser fram emot att återigen ha sin arbetsplats i Västervik och kunna ta cykeln till jobbet.

Artikelbild

| Lars Thelin

Upphandling är en del av kommunens ekonomiavdelning som tillhör ledningskontoret. Tjänsten som chef på upphandlingsenheten innebär att leda arbetet med upphandling av varor och tjänster till kommunens förvaltningar och även till fem andra kommuner i Kalmar län; Oskarshamn, Vimmerby, Hultsfred, Mönsterås och Högsby. Att gå från det privata näringslivet till offentlig sektor ser han inte som något hinder, snarare en fördel.

– Jag hoppas kunna komplettera verksamheten med den erfarenhet jag har. Att ta det bästa från köpande och säljande för att leda och utveckla.

Men Lars Thelin är noga med att påpeka att det redan nu finns en stor kompetens i upphandlingsgruppen.

När det gäller att leda en verksamhet menar Lars Thelin att en viktig del handlar om att kunna synka de långsiktiga målen med det dagliga arbetet.

– Det är inte sällan som det sätts upp strategier som är långt från medarbetarna och det som händer dagligen på en arbetsplats. De gemensamma och individuella målen bör stämma överens. Och det är många pusselbitar som ska passa som har att göra med kompetens, vilja och energi hos medarbetarna.

Lars Thelin började som säljare på Elfa i Västervik 1995. Men att han skulle bli chef var ingen självklarhet.

– Nej det växte fram efter hand. Jag har gått den långa vägen kan man säga. Successivt fick jag ökat ansvar. Posterna som jag har haft i ledande position har varit produktchef, logistikchef, konceptchef och nu senast som affärsområdeschef. Det har handlat om att bygga upp nya säljkanaler och rutiner i företaget.

I en presskommentar säger Christina Bäckström, ekonomichef i Västerviks kommun att de är glada att ha rekryterat Lars Thelin till tjänsten som upphandlingschef. Han har lång erfarenhet som ledare från den privata sektorn och kommunens ledningskontor ser fram emot de nya perspektiv som Lars Thelin kan bidra med.