Bruno Karlström är handläggare för företagsstöd på Regionförbundet i Kalmar län med uppdrag att fördela stödet över hela länet.

– Men tyvärr är det skralt med ansökningar från Västervik, Vimmerby och Hultsfred, säger han.

Totalt finns ungefär 20 miljoner kronor per år att dela ut till mindre och medelstora företag, med upp till 249 anställda. Stödet kan exempelvis bestå av en affärsutvecklingscheck för att investera i digitala lösningar eller för att hitta nya marknader för import och export. Insatsen får kosta maximalt 250 000 kronor och företaget kan söka stöd för halva kostnaden.

Artikelbild

| Som handläggare för företagsstöd besöker Bruno Karlström företag runtom i länet. En del kontakter tas via banker eller myndigheter som företagarna har kontakt med.

Hittills i år har drygt 760 000 kronor beviljats till företag i Västerviks kommun. Bland bidragstagarna finns allt från butiker till idrottsanläggningar och evenemangsbolag. De beviljade summorna sträcker sig från några tusen till 150 000 kronor.

– Vanligast är att söka för marknadsföringsinsatser men också till att ta fram exempelvis en webbsida eller en ny grafisk profil. Vi kan också sponsra företagare som vill åka på en mässa, säger Bruno Karlström.

Han beskriver stödet som ett smörjmedel för att kunna utföra saker man kanske ändå skulle ha behövt göra, men nu kan genomföra snabbare än väntat genom att man kan dubbla beloppet för insatsen.

I sin roll som handläggare besöker Bruno Karlström regelbundet företag och informerar dem om vilken typ av stöd som Regionförbundet kan erbjuda. När VT träffar honom besöker han företaget Swe Resurs AB vid Karstorpsgärdet i Västervik. Företagets ägare Per Hjalmarsson berättar att företaget har många uppdrag runtom i Sverige och världen och att arbetet med avtal, tillstånd och certifikat tar mycket tid i anspråk. Efter en stunds diskussion tipsar Bruno Karlström företaget om att söka bidrag för att ta in en expert utifrån, som kan ge en nulägesanalys och få överblick över hela processen. Han rekommenderar också företaget att digitalisera en större del av processen.

Artikelbild

| Per Hjalmarsson på företaget Swe Resurs AB diskuterar med Bruno Karlström hur hans företag kan få hjälp i sin utveckling.

Just digitaliseringen är ett område som ligger Bruno Karlström varmt om hjärtat.

– När utvecklingen går så snabbt framåt måste man jobba smart och effektivt. En digitaliserad process frigör inte bara tid till mer arbete utan kan också göra det möjligt för ägaren av företaget att få mer tid till fritid eller familj utan att för den sakens skull tappa intäkter, säger han.