Annonssamarbete med Ica Maxi Västervik

Närodlat året runt – ICA Maxis växthus i Västervik imponerar med både smak och miljötänk

Sedan november har ICA Maxi i Västervik tagit ett rejält kliv mot framtidens hållbara matbutik. Med sitt alldeles egna växthus mitt bland butikens hyllor frodas nu krispallat, färsk basilika och smakrik ekbladssallat – odlade, skördade och sålda på samma plats. Resultatet? Minimal klimatpåverkan och maximal smak.

Martin Kristiansson, som är försäljningschef för förpackade färskvaror på ICA Maxi Västervik ser till att driften av växthuset sköts på rätt sätt.

Martin Kristiansson, som är försäljningschef för förpackade färskvaror på ICA Maxi Västervik ser till att driften av växthuset sköts på rätt sätt.

Foto: Meijer Media

Native2025-08-05 08:37
Detta är ett annonssamarbete.

Läs mer om ICA Maxi Västervik här! 

Det har gått en tid sedan växthuset tog plats bland mjöl, ägg, mjölk och de andra varorna vi dagligen stöter på i butiken. En satsning som väckt både nyfikenhet och resulterat i positiv respons från kunderna.

– Många tycker att det är väldigt roligt att se var produkten de köper faktiskt kommer ifrån. Växthuset har blivit en liten attraktion i sig och det är vanligt att man stannar till en extra stund bara för att titta, ställa frågor och inspireras till gröna val i vardagen, säger Martin Kristiansson, försäljningschef för förpackade färskvaror på ICA Maxi i Västervik.

"Växthuset har blivit en attraktion i sig och många stannar till bara för att titta", säger Martin Kristiansson.
"Växthuset har blivit en attraktion i sig och många stannar till bara för att titta", säger Martin Kristiansson.

Satsningen på ett eget växthus i butiken gör att ICA Maxi i Västervik är med och leder vägen mot ett mer hållbart driftsätt inom dagligvaruhandeln – ett initiativ som förhoppningsvis kan inspirera fler butiker att följa efter.

– Vi vill visa att det faktiskt går att tänka annorlunda och fortfarande erbjuda kunderna goda, färska och prisvärda produkter, säger Martin.

Varje dag skördas tre olika dagsfärska grödor som läggs upp i butikens grönsaksdisk.
Varje dag skördas tre olika dagsfärska grödor som läggs upp i butikens grönsaksdisk.

Genom att skippa transporterna från externa odlingar blir grönsakerna inte bara närodlade – de är bokstavligen butiksodlade. Det innebär färre utsläpp, en kortare kedja från planta till tallrik, och en smak som inte hinner försvinna någonstans på vägen.

Processen "från frö till färdig produkt" sker helt inomhus och kräver minimalt med resurser. För att producera ett kilo sallad går det åt endast en liter vatten, en siffra som står i stark kontrast till traditionell odling där vattenåtgången ofta är betydligt högre. Tack vare den slutna miljön och växthusets eget kretslopp behövs heller inga bekämpningsmedel eller andra tillsatser.

– Det känns inte bara moraliskt bra, det smakar otroligt också, säger Martin.

Krispsallat, ekbladssallat och basilika är de tre sorterna som just nu odlas i butiken.
Krispsallat, ekbladssallat och basilika är de tre sorterna som just nu odlas i butiken.

Varje morgon skördas dagsfärska grödor och läggs direkt upp i butikens grönsaksdisk, redo att plockas av kunderna. För närvarande odlas tre grödor: krispsallat, ekbladssallat och basilika, som alla passar lika bra i vardagspastan som till fredagsmiddagen.

Det som började som ett grönt experiment har idag blivit en självklar del av butiken och av kundernas vardag.

Ta del av aktuella erbjudanden hos ICA Maxi Västervik här!

Växthusets eget kretslopp gör att det krävs minimalt med resurser för framställande av grödor.
Växthusets eget kretslopp gör att det krävs minimalt med resurser för framställande av grödor.
"Det smakar otroligt", intygar Martin.
"Det smakar otroligt", intygar Martin.
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på VT.