Peter Blom arbetar som private banker på Tjustbygdens sparbank. Det innebär att han träffar bankens mest kapitalstarka kunder. Kravet för att tillgång till bankens Private Banking-tjänster är att man har omkring två miljoner kronor i placeringsbart kapital – och att man är placeringsbenägen. Peter har ett tips att ge även till de som (ännu) inte är kvalificerade: Månadsspara.

Låt oss börja på ruta 1A. Vad är ett månadssparande?
– Ett kontinuerligt sparande där du lägger undan för framtiden, säger Peter Blom.

Varför ska man ha ett sådant?
– För att skapa en buffert eller lägga undan till ett större mål. Huset, barnen, barnbarn, resor. Du bestämmer.

Hur kommer man igång?
– Det enklaste är att öppna ett nytt sparkonto och bara börja. Det finns undersökningar som visar att många svenskar inte klarar att köpa nya vitvaror om det skulle behövas.

Hur mycket är rimligt att spara varje månad?
– 10 % av nettolönen är bra, men vad som är möjligt är naturligtvis väldigt individuellt. Varje sparad krona är bra och 200–300 kr per månad blir också pengar på sikt.

Låt oss leka med ett belopp om 1 000 kr per månad. Hur ska detta belopp placeras och fördelas?
– Generellt skulle jag placera några hundralappar på ett konto, några hundralappar i en räntefond, några hundralappar på olika aktiefonder.

Och om jag måste använda en del av mina månadsbesparingar, är det då givet att ta pengarna från kontot?
– Det beror på utvecklingen. Har fonderna gått väldigt bra kan det vara en god idé att ta pengarna därifrån. Allt är dock individuellt, det måste understrykas.

Givet hur bostadsmarknaden ser ut, är det inte bättre att amortera idag?
– Jag rekommenderar en mix av de två. Är börsen högt värderad så talar för det amortering. Men du bör samtidigt spara pengar som är tillgängliga på kortare varsel.

Finns det några baksidor med ett månadssparande?
– Fördelarna överväger rejält nackdelarna. Men har du inte råd att spara i aktiefonder, så att du tvingas sälja när det inte är läge, då är det inget bra. Sparandet ska vara hållbart.

På vilka grunder rekommenderar du enskilda aktier, fonder etcetera?
– Jag utgår från kundens riskprofil. Hur ser kunden på sitt sparande? Tidshorisonten? Är kunden inte särskilt intresserad av aktier, ja då kommer inte det på tal. Jag ska inte styra kunden, men jag ska vägleda och hjälpa. Vissa kunder blir nyfikna efter en tid, och då kanske man lägger till aktier i portföljen. I botten har jag också Swedbanks analyser.

Kort vad är skillnaden mellan en aktie och en fond
– En aktie är en andel i ett enskilt bolag. Exempelvis Volvo. Du har all risk i ett bolag.
En aktiefond kanske innehåller 100 olika bolag. Då får du en väldigt bra riskspridning genom ett köp.

Hur lång sparhorisont bör man som minst ha för att månadsspara?
– Sparar du på konto så spelar det ingen roll. I övrigt ser jag inget stopp på det. Man ska inte gå in säga ”Nu ska jag spara i tre år”. Sen ska man ju använda medlen också.

Är framgångsrika sparare dåliga på att realisera vinsterna – att använda pengarna?
– Ja, så är det nog. Hos mina kunder ligger ofta stora summor i så kallade fria fonder, det vill säga fonder som skattas enskilt och inte inom ramen för ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Då väntar stora skatter när pengarna ska realiseras. Jag försöker få mina kunder att använda pengarna i de rätta lägena. Svensken, som jag upplever det, är för snål mot sig själv. Jag har många pensionärkunder som håller igen hela tiden. Är du 70 år och har tre miljoner på banken och en låg pension, ta då ut 150 000 per år – så räcker pengarna i tjugo år. Jag försöker få folk att förverkliga sina drömmar.

Hur gör jag om jag har ett större belopp ståendes på ett konto? Placera allt på en gång eller portionera ut det månadsvis?
– Det beror på vilka placeringar du tänker dig. Väljer du aktiefonder skulle jag definitivt portionera ut det. I sådana här fall tittar jag på var vi befinner oss i konjunkturen. Som läget är nu, när börsen gått bra länge, skulle det ta förhållandevis lång tid innan jag var färdigplacerad, säger Peter Blom. 


Klicka här, så hjälper vi dig igång med månadssparandet!

 

 

 

Tjustbygdens Sparbank är en lokal bank som skapar växtkraft och livskvalitet i Västerviks kommun, eftersom överskottet från verksamheten återinvesteras i lokalsamhället.

 

TEXT/FOTO: Östgöta Media, Creative Sales