"Wild kids" är något så unikt som en mångmiljonproduktion med barn i huvudrollen. Serien blev en stor succé när den visades i SVT 2005, men trots det så blev det ingen fortsättning direkt året efter. SVT behövde pengarna till annat och programledaren Ola Lindholm blev besviken, men nu efter två år är "Wild kids" tillbaka.

Precis som tidigare är det två lag, Björnarna och Lejonen, som tävlar mot varandra.
Ola Lindholm förklarar varför programmet lockar både barn och vuxna, när vi träffar honom på Kamratpostens redaktion, där han är chefredaktör sedan ett par månader tillbaka.
- För de vuxna är det intressant att se hur barnen reagerar på att vara utan föräldrar, och för barnen är den största behållningen själva tävlingarna. För dem är det ju som att se en dröm spelas upp, att se barn i ens egen ålder som lever i skogen helt själva.

Förra gången programmet sändes hade konflikterna mellan barnen klippts bort. Nu satsar produktionsteamet på en "tuffare" säsong.
- Men vi jobbar på att barnen ska må så bra som möjligt. Det skiljer den här dokusåpan mot andra, säger Ola Lindholm.
I det första avsnittet längtar Ebba i Björnarna efter att få umgås med tjejer eftersom hon inte får vara med och "göra killsnack" tillsammans med sina tre lagkamrater. Hos Lejonen försöker den ende killen, Noa, att imponera på sina lagkamrater med hantlar, boll och självpåtagen makt, "det är jag som är Lejonkungen". Det går sådär.

<img src="http://www.evagun.se/vt/bilder/Wildkids1.jpg">
Vinnarlaget i varje tävling får en lagkamrat som pris. Här är de första deltagarna i "Wild kids": Översta raden från vänster Frida Farstad Eriksson, William Forslund och Arvid Eiranson. Mellersta raden från vänster Ebba Amnehagen, Rebecka Björk Nygren och Noa del Castillo Hallberg. Längst fram: Gustav Hallin.
Foto: Knut Koivisto/SVT


De sociala aspekterna av programmet närmar sig alltså vuxendokusåporna, även om konflikterna aldrig är särskilt allvarliga. Dessutom löser de sig oftast.
- Barn är inte lika långsinta som vuxna, säger Ola Lindholm.
Utöver lägerlivet och tävlingarna har förstås djuren stort utrymme, programmet spelas ju in på Kolmårdens djurpark. Men det dyker också upp en hel del kändisar, bland andra Ernst Kirschsteiger, Robert Wells och Linda Bengtzing.
- Det är för att flirta lite med föräldrarna. Det är klart att det är roligt att se Thomas Bodström och Anna Book kasta spjut, säger Ola Lindholm.