Det är nu sjunde året i rad som Torrön över sommaren förvandlas till konstutställning. Redan när man stiger i land på bryggan anar man att ön är mycket konstinriktad, det hänger ramar i träden och ett enormt plockepinn agerar blomsterspaljé.
Årets huvudattraktion är Stockholmskonstnären Mats Åkerman som ställer ut i gröna och blåa rummet. Motiven är äldre båtar och skepp, gärna med Västerviksanknytning. Här finns bland annat "Gamleby" och "S/S Tjust" avbildade.
- Jag jobbar mycket med förlagor och ibland kan man ana fotografiet i motivet men jag gestaltar om motiven för att ge ett personligt intryck, förklarar Åkerman.
Hans tavlor är dunkla, lite dystra men ändå livfulla.
- Jag jobbar gärna med dova färger för att ge målningarna ett nostalgiskt skimmer, lite stämning och patina helt enkelt, förklarar Mats Åker man. Det är inte framtiden som intresserar honom när han målar, det är snarare tillbakablickandet och alla som åkt med Freden någon gång borde åka ut till Torrön och ta sig en titt på Åkermans målning av Freden, eller Sjögull som den hette när den trafikerade Stockholms skärgård.
- Jag blev jätteglad när jag fick höra att Sjögull, eller Freden som den heter nu, går i trafik här nere. För mig är det min barndomsbåt, det var den jag åkte med till skärgården när jag var liten.
Men givetvis finns det även i år en utställning i ravinen också. Förra årets utställning plockades undan på torsdagsmorgonen och klockan tjugo över ett anlände ytterligare en stockholmskonstnär, Gunilla Oldenburg, för att smycka ravinen.
- Det är sjunde året jag är här nu. Jag känner Yvonne Lindberg som håller i de här utställningarna, vi gick på lärarutbildning tillsammans och så en dag för massor med år sen här jag var här ute på Torrön och hälsade på så gick vi ner till ravinen och konstaterade det att här, här borde man ställa ut konst!, säger Gunilla.
Och visst har hon rätt. Ravinen ligger en bit in på ön och det är inte helt lätt att ta sig det. Det är mycket klättring på vanskliga stigar men det är värt det, och Yvonne försäkrar att ingen någonsin ramlat och brutit något på väg varken till eller från konstutställningarna i ravinen.
Väl där är det som ett naturens eget rum. Väggarna består av berg och klippor, golvet att barr, jord och mossa och taket av nedhängande grenar och träd.
Där, mellan enar och tallar placerar Gunilla Oldenburg ut de tre troll hon gjort till årets utställning. Och som vanligt så är det inte bara ögonen besökarna får användning för. Även i år finns en lite "tipspromenad" med trollrelaterade frågor. Det ska även finnas möjlighet för besökarna att göra egna troll av kottar och andra av naturens egna byggsatser.
- Jag vill ge besökarna en helhetsupplevelse. Har de väl tagit sig hit ut så ska det inte gå på nån minut att se allt. Då är det roligt med lite frågor på temat och dessutom har vi ju under tidigare år sett att besökarna ofta tycker om att göra egna saker. För något år sen hade vi ju ett fisknät som besökarna fick göra egna fiskar till och det blev ju en succé.
Vi får hoppas att årets utställning röner samma uppskattning och att ravinen fylls av små troll.