- När jag slutade Valands konsthögskola i Göteborg i mitten av 70-talet så funderade jag självklart på hur jag skulle kunna försörja mig som konstnär, berättar Ragnar Magnergård. Min lärare, Peter Dahl, föreslog att jag skulle kunna måla slott, herresäten och gårdar. Så jag köpte en VW buss och drog runt i Halland och Skåne.

- Att det fanns ett stort intresse märkte jag direkt och efter en tid hade jag arbetat upp ett visst rykte. Samtidigt höll jag på som handledare i måleri på olika bildningsförbund. Gårdsmåleri kräver långsiktig planering både med tid och plånbok.
Sedan sadlade han delvis om och började arbeta som art director på JW Thompsons reklambyrå i Frankfurt, Tyskland och var med om att utforma reklamen för Ford i Europa.
- Jag hade en termin i grafisk formgivning på Konstfack i bakfickan.
Men målaren i honom tog över och han började ställa ut runt om i Europa inklusive Sverige. Småningom var han tillbaka i gårdsmåleriet.

Ragnar Magnergård reser för tillfället runt i Tjustbygden och levererar tavlor som han fick beställning på under förra sommaren. Han visar den ena kända gården efter den andra och halar fram ett fotoalbum där han dokumenterat alla sina gårdsmålningar. Det är en imponerande samling som sträcker sig över praktiskt taget hela landet.
- Det är en samtidsdokumentation och jag ska skänka mina bilder av tavlorna till Nordiska museet när jag slutar, säger Ragnar Magnergård som är väl förtrogen med Tjustbygdens alla gårdar. Här han målat Forsby, Nygård, Kasimirsborg, Fogelvik, Sundsholm, Ottinge...
- Men faktum är att jag målar "vanliga" gårdar precis lika ofta som herrgårdar.

När han inte reser runt och målar gårdar så handlar det om porträtt. Carl Piper, den röde greven och Carl Bildt, den blå statsministern och hans kollega Bo Lundgren, Rune Andersson som var styrelseordförande i Electrolux och Madeleine Ramel är några som han porträtterat. Snart ska kristdemokraternas grundare Alf Svensson sitta modell.