Logga in
Logga ut

NCC Construction ska sanera gruvområdet i Gladhammar

NCC Construction vann upphandlingen av saneringen av gruvområdet i Gladhammar söder om Västervik. - Bäst och billigast.
Så förklarade Conny Jansson från kommunen valet bland de totalt tre anbudsgivare som slagits om miljonkontraktet. NCC:s vinnande bud låg på nära 19 miljoner kronor och på måndagen undertecknades kontraktet på Rådhuset i Västervik. Det handlar om en totalentreprenad.

 

- Vi startar med projekteringsarbetet, men efter nyår är vi igång med maskinerna, säger Per Karlsson, chef för NCC i Kalmar län.

 

Och jobbet kommer att gå undan. Före nästa års utgång ska allt vara klart. Då måste kommunen redovisa hur man använt de 50 miljoner kronor som staten genom naturvårdsverket har anvisat till projektet.

 

- Det ska vi klara, säger Conny Jansson.

 

Kommunens bidrag ligger på tre miljoner kronor. Stora kostnader i form av miljöprövning, projektledning och ersättning till markägare ligger redan begravda i projektet.

 

Saneringen av det av miljögifter svårt förorenade området kommer att ge en hel del jobb till lokala entreprenörer. NCC äger ingen maskinpark utan ska hyra in transportfordon och grävmaskiner, samt köpa in grus och annat material lokalt.

 

Stora mängder tungmetaller läcker varje år ut från det gamla gruvområdet och smittar miljön. Varje år utlakas 100 kg bly, 225 kg koppar och 72 kg kobolt. Tjursbosjön är i dag i det närmaste helt död och är landets mest kopparförgiftade sjö.

 

- Målet är att vi ska minska spridningen av koppar med 90 procent, säger Conny Jansson.

 

Saneringen innebär i stora drag att ca 35 000 kbm varp och slagg ska flyttas från ytan ner till sjön, där det redan ligger 15 000 kbm, vilka är rester från den gamla gruvbrytningen. Avfallet läggs i sjön för att minimera tillgången av syre och på så sätt stoppa urlakningen av metaller.

 

Även vid Hyttan finns det rester av varp och slagg, ca 3000 kbm, som ska grävas upp och flyttas till deponi på Holländarfältet.

 

NCC Construction har tidigare erfarenhet av saneringsarbeten, bland annat vid Jungnerholmarna, och har också arbetat med att plugga igen gångar under jord vid SKB. De lärdomarna ska komma till nytta när man nu ska plugga igen stollgångarna i gruvområdet.

 

- Vi är väldigt glada över att få vara med och sanera Gladhammars gruvor. Projektet ligger helt i linje med det fokus vi haft på tidigare saneringsarbeten, säger Per Karlsson.

 

 
 
  • Lokalt
  • TT
  • Mest lästa

Regionalt näringsliv

Fler lokala nyheter

Webb-TV

Missa inte

Fastighetsaffärer

Åsikter

  • Mer åsiktsmaterial

Döds- och minnesannonser

Kultur & Nöje

Inrikes & Utrikes

Sport

Lokal fotboll

Familjeannonser

Senaste blogginläggen

Webbkameror i Västervik