När VT lämnade övningen i onsdags såg det hotfullt ut, med rapporter om en brand i en reaktor i Oskarshamn. Under natten förvärrades läget. Ett radioaktivt utsläpp hade konstaterats.

På torsdagen testades Västerviks förmåga att ta emot evakuerade personer från oskarshamnsområdet.

I en krissituation kommer gymnasiet att användas som mottagningsplats. Västervik har kravet att kunna ta emot 5 000 utrymda på några dygn. I övningen dök det upp 255 utrymda.

Artikelbild

Övningsledaren Willy Wernersson på räddningstjänsten gissar ett en realistisk siffra kan vara 2 000 - 3 000 utrymda vid en krissituation.

Vid en verklig kris skulle gymnasiet troligen stängas för undervisning - nu bedrevs verksamheten som vanligt med undantag för att elever som var schemalagda för idrott fick agera evakuerade personer från Oskarshamn med omnejd.

I EN slinga genom gymnasiets idrottsanläggning testades först de evakuerade om de var radioaktivt förorenade. De "radioaktiva" fick simulera att de slängde sina kläder och tillhörigheter i en sopsäck, duschade och därefter klädde på sig nya rena kläder.

- I en verklig krissituation skulle vi enligt lagen kunna öppna några klädbutiker i Västervik och hämta kläder från deras lager för att klara situationen, berättar polismannen Åke Revelj.

Artikelbild

| Alla som passerade slussarna på gymnasiet märktes med rött eller grönt band - beroende på om de bar spår av radioaktivitet eller inte.

Efter saneringen görs ny test av strålningen. Därefter registreras samtliga utrymda. Totalt fanns ett 60-tal funktionärer på plats. På skolan fanns sociala myndigheter, sjukvården och kyrkan på plats för att kunna hjälpa till.

- Det kan vara allt från människor som tappat bort sina anhöriga, till att få hjälp med bostad, berättar Åke Revelj.

Artikelbild

| - Jag måste få ringa min mamma i Norrköping! Och förresten var är filten? Jag behöver en filt! Simon Lemontzis (mitten) ställde övande Christian Svensson (t h) på prov.

Hur gick övningen?
- Det har flutit på bra, men naturligtvis har vi upptäckt massor av småsaker som behöver rättas till, säger övningsledaren Willy Wernersson.