Han och de övriga 17 eleverna i klassen har som projektarbete granskat matens väg från bonden till matbordet. För några veckor sedan började man titta på skolmaten och nu blev eleverna riktigt upprörda när det visade sig att mycket av maten inte var producerad i Sverige utan transporteras långa sträckor innan den når konsumenterna.

- Vi har skickat ett brev till kommunen där vi kräver att få mer svensk närproducerad mat, säger Martin Svensson.

Brevet är ställt till kommunalrådet Harald Hjalmarsson och Ulla Öhrn som är inköpsansvarig. När VT är på besök i klassen kommer diskussionen snabbt igång. Granskningen av skolmaten under en vecka visade sig bli en överraskning för många. Inte att maten smakar dåligt, för de flesta gillar maten, som är "hemmalagad" på serviceboendet intill skolan.

Artikelbild

| Eleverna har studerat var frukten de äter kommer från. Foto: Anders Jacobsson

- Men det kändes inte bra när vi fick reda på att de chicken nuggets vi äter kommer från Danmark, säger Evelina Markovic.

Biffarna visade sig komma från ett icke namngivet EU-land.

- Nog är det konstigt att köttfärsen som kommer från Scan inte kan bli biffar, som i stället importeras långa vägsträckor och med utsläpp av avgaser, menar Olle.

I övrigt var det i stort sett bara potatisen, mjölken och morötterna som kommer från Sverige under veckan som granskades. Och så knäckebrödet förstås. Men där var det någon som först trodde att det kom från Filippinerna, innan man kunde slå fast att det var Filipstad som det handlade om.

De flesta är överens om att man måste importera varor som inte finns i Sverige. Man har också pratat om barn som svälter i världen och att eleverna i Sverige har det bra i förhållande till de flesta andra länder. Men det ska inte hindra att man ändrar på det som är dåligt.

- Grisköttet kommer från djur som fått stå tätt och har fått antibiotika, som kan ge rester i köttet, säger Martin Ingvarsson.

Eleverna har tittat på de svenska reglerna för djurhållning och de har också varit på besök hos lantbrukare på orten.

- I Sverige finns bättre regler som gör att djuren har det bättre. Det kanske kostar lite mer för bonden, men det tycker jag är bra om det ger bättre kött. Då måste det få kosta lite mer, menar Marcus Gustavsson.

Nu väntar eleverna med spänning på svaret från kommunen.