Hennes cancer skulle kunna ha upptäckts tidigare. I Västervik gjorde hon två kontroller av födelsemärket utan att några varningsklockor ringde på vårdcentralen. Det var efter en kontroll på vårdcentralen i Lerum som de först misstänkte att hon hade fått hudcancern malignt melanom. När beskedet kom var Lina gravid i sjätte månaden.

- I början tog jag det nog inte på allvar. Jag minns att min omgivning reagerade ungefär likadant. Att jag inte skulle oroa mig eftersom det bara satt i huden, säger Lina.

Hudcancer är till viss del en av de cancerformer som är mest okänd. Det finns en stor okunskap om den, menar Lina.

Artikelbild

| Folk som har malignt melanom ska helst undvika att vistas i solen, berättar Lina Baldenäs som sitter med lillkillen Jack som inte heller ska vistas mycket i solen. Foto: Johan Pettersson

- Jag kan känna att folk har en alltför positiv syn på hudcancer och då speciellt malignt melanom. Man vet inte att man kan dö av det, folk tänker nog mest på att man tar bort ett födelsemärke och får ett ärr och så är det bra med det.

- Dessutom finns inga stödgrupper för oss som har sjukdomen, inga stödsamtal och inga tv-sända galor. Vi är för få som drabbas allvarligt, men ändå så dör drygt 400 personer av malignt melanom varje år.

Efter en tids insjuknande konstaterade läkarna på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg att Linas maligna melanom klassificeras som en fyra på den femgradiga clarkskalan. Utöver operationen där födelsemärket togs bort har hon gjort ytterligare två operationer. Det visade sig också att den första operationen för att ta bort födelsemärket inte räckte och att det krävdes en operation till för att helt få bort tumören. Vid det operationstillfället konstaterade man också att Linas hudcancer spridit sig till lymfkörtlarna i höger ljumske.

- Nu handlar allt om att vänta och hoppas på att cancern inte sprider sig vidare till blodet eller till några organ.

Lina hoppas på att vårdkedjan ska få mer resurser vad gäller just att upptäcka hudcancer i tid.

- Jag tycker verkligen att man ska gå och testa sig om man känner sig osäker över sina leverfläckar. Att ta bort en leverfläck kan ge ett fult ärr, men allvarligt, vad spelar det för roll? Det kan samtidigt rädda ditt liv.

Under sjukdomens gång drabbades Lina även av en annan form av cancer. Njurcancer. Därför har hon fått operera bort en av sina njurar.

- Det kommer ta många år innan jag blir friskförklarad, om jag nu blir det. För varje cancer ska jag gå på kontroll var tredje månad. Allt känns väldigt osäkert men jag lever på hoppet. Min man och våra tre barn gör att jag orkar hålla mig uppe.

- Det kan vara väldigt svårt att acceptera tanken på att jag faktiskt kan dö av det här. Min man och jag träffades när vi var 15 år. Vi skulle ju bli gamla ihop. Det känns fruktansvärt tungt att tänka att det finns en överhängande risk att det inte blir så nu.