I sommar inleder Peter Raners säsongen på Källviks Brunns Galleri i Källvik utanför Loftahammar.

Peter Raners bor i Linköping och Lerglo, och ställer ut på temat "I Kallstenius fotspår".

– Gottfrid Kallstenius ateljé Månbacken ligger bara några hundra meter härifrån. Jag har ju sett hans målningar i hela mitt liv, växt upp med dem.

Artikelbild

| Peter Raners arbetar både med målningar i olja och akvarell, torrnålsgravyrer, fotografi och installationer.

Delvis målar han samma motiv som Kallstenius gjorde, fast tallarna växt till sig lite och en del av landskapet har förändrats. Men naturen är densamma.

Peter Raners är en mångsidig konstnär och arbetar med både målningar i olja och akvarell, torrnålsgravyrer, fotografi och installationer.

– Jag har målat hela mitt liv egentligen, ända sedan jag var barn. Fick jag bara några färgkritor och ett block så kunde jag sysselsätta mig själv hur länge som helst, berättar han.

På senare tid har han i sju-åtta år bott halva året i Brasilien, och har ställt ut där, men numera är det Lerglo som gäller under en stor del av året. Nu planerar han för en kommande utställning i Lissabon, men planerna är inte helt klara än.

Gottfrid Kallstenius är en av Västerviks stora konstnärer, och var verksam kring förra sekelskiftet. Han levde 1861-1943. Som ung kom han till Källviks brunn för att kurera sig och återvände ett par decennier senare tillsammans med sin hustru, konstnären Gerda Roosval-Kallstenius. Makarna byggde sig ett sommarhus innanför Månberget i Källvik. Huset kallas Månbacken.

Hans målningar har ofta motiv från trakten kring huset i Källvik, till exempel skärgårdstallar i kvällsljus och fullmånens sken över vattnet. Vid Månbergets utsiktsplats kan man känna igen en del av hans motiv.

Bo Stenhammar driver Källviks Brunns Galleri i Stenhammarsvillan, som är hans barndomshem. Sommarens utställningar blir hans sista säsong som gallerist här, för snart ska huset säljas.

På midsommardagen är det vernissage med Peter Raners målningar på Källviks Brunns Galleri. Utställningen pågår till den 30 juni. Ytterligare tre utställningar visas i sommar, med verk av Olle Boström, Stina Stensland och Kent Berg. Dessutom ordnas kvällsarrangemang några gånger.