Kerstin Wåhlström läser med stor inlevelse om hur pojken Pelle har växt ur sin rock. I sagan var det inte så lätt för Pelle att få en ny rock eftersom det inte fanns någon klädbutik där han kunde köpa sig en ny. Pelle fick gå till hagen och klippa av ullen från hans får. Det var många steg innan han kunde få sig en ny rock och barnen fick vara med i varje steg och hjälpa Pelle att få nya kläder.

– Genom berättelsen om "Pelles nya kläder" av Elsa Beskow får barnen som kommer hit lära sig hur ull används. I teatern får de lära sig alla stegen från när ullen klipps av fåren till när ullen blir kardat och spinns för att till slut bli vävt tyg, säger Krister Mattsson som driver Smultronboda Fårgård tillsammans med sin hustru Eva-Lis.

Krister menar på att barn i dag inte har någon uppfattning om hur kläder blir till. Trots att kläder inte tillverkas med samma hantverk som förr i tiden är det ändå samma steg som måste genomgås menar han.

Artikelbild

| Eva-Lis Mattson visar barnen hur det går till när man kardar ull.

– Det är intressant för barnen att lära sig vilket arbete det ligger bakom kläder. Det kanske kan få dem att bli mer rädda om dem, berättar Krister.

Det är för tredje året som barnteatern hålls på Smultronboda.

– Vi började med teatern förrförra sommaren och körde även förra sommaren. Vi planerar att fortsätta och utveckla teatern, men vi tar ett steg i taget. Det är skoj att kunna bidra till folkbildningen, avlutar Krister.