Ursprungligen kommer Benjamin Wey från ett samhälle utanför Peking i Kina. När han fick ett stipendium för att studera i USA som tonåring tog han klivet från en kontinent – och från en kultur – till en annan.

Där och då började den unga studenten förvandlas till den han är i dag:

Världsvan investerare med förhoppningar på Sverige och – i sammanhanget – lilla Västervik.

Under tisdagen befann sig Wey i Västervik då han under ledning av Michael Gross på Monera resurspartner besökte flera företag.

– Målet är att en dag investera i Västervik, säger Wey.

Han är oklanderligt klädd, dessutom helt avspänd och ger ett okomplicerat intryck. Han berättar målande om den globala affärsvärlden och hur bra han tycker om svenskar.

Hans assistent är svenska, Hanna Bouveng. De arbetar vanligtvis från New York, där han leder bolaget New York Global Group.

Sverige och svenskarna lockar honom. Redan i dag är han delägare i svenska företaget Fika med flertalet caféer i New York.

– Vi gjorde en undersökning med 300 personer på gatan i New York om vad de associerar med svenskar.

Det var idel positiva ord som dök upp i huvudet på människorna (se faktarutan intill).

– Svenskar är verkligen omtyckta. Min plan är att sammanföra min kunskap om Kina, med kunnandet från Wall street och det speciella med svenskarna.

Besöket i Västervik och dagen innan i Stockholm handlade om att på plats lära sig om kulturen och svenskarna. Några nya affärsöverenskommelser har inte genomförts än så länge.

Hans assistent berättar en historia som kanske avslöjar hur utåtriktad Wey är. När han kom till Stockholm frågade han henne om han kunde stanna människor på gatan och bara prata. "Nej, så gör man inte här", svarade hon. Men Wey gav sig inte. Han stannade folk på gatan för att prata, "Hey, how are you?". Men mycket riktigt. Folk bara passerade.

Detta tycks inte ha avskräckt honom. När VT träffar honom är han entusiastisk och samtidigt lugn.

Om några veckor kommer hans gamla skola, Columbia business school, att presentera en rapport om honom; hur han tog 62 dollar och blev miljardär.